marți, 16 octombrie 2012

Vaccinul salvator

http://observator.ro/1908/vaccinul-salvator-1908.html


Vaccinul salvator

Vaccinul salvator
Femeile tinere trebuie sa se vaccineze pentru a reduce semnificativ riscul de a face cancer de col uterin.
Ieri, in cadrul deschiderii celei de-a treia editii a Scolii de Vara Medicina Calatorului, dr. Adrian Cercel Streinu, directorul stiintific al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals“ din Bucuresti, si-a lansat lucrarea „Infectia HPV – importanta unui raspuns imun in vaccinarea impotriva cancerului de col uterin“.
Dupa cancerul de san, cancerul cel mai frecvent la femeie este cel de col uterin. Ca in cazul majoritatii cancerelor (90% din ele), este vorba de un carcinom, adica de o tumora care se dezvolta pornind de la tesutul de acoperire, numit epiteliu. Potrivit dr. Adrian Cercel Streinu, cancerul de col uterin afecteaza cel mai frecvent femeile tinere (35-50 ani) in perioada de activitate genitala, in timp ce cancerul de corp uterin, mai rar, apare mai ales la menopauza.
„Vaccinul impotriva cancerului de col uterin se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si poate fi prescris atat de medicii specialisti ginecologi, pediatri, infectionisti, cat si de medicii de familie. Romania are una dintre cele mai inalte rate de incidenta a cancerului de col uterin din Europa, 20-30 de cazuri noi la suta de mii de femei, similara cu cea raportata in tarile subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud”, a adaugat dr. Streinu.
Vaccinul va contribui major la reducerea incidentei cancerului de col uterin la generatiile urmatoare. Dr. Streinu a subliniat ca „un vaccin este esential in combaterea acestei boli necrutatoare, toate tinerele ar trebui sa se vaccineze pentru a reduce substantial riscul de a face cancer de col uterin sau veruci genitale”.
Acesta recomanda ca acest vaccin trebuie sa fie facut la varsta de 11 sau 12 ani, insa atrage atentia ca administrarea lui nu presupune abandonarea controalelor obisnuite pe care trebuie sa le faca orice femeie. Vaccinul care previne cancerul de col uterin este eficient in proportie de 98% pentru pacientele care nu depasesc 26 de ani si care nu si-au inceput viata sexuala. Pentru celelalte femei sunt necesare mai multe teste, iar eficienta este mai mica.
Eficienta vaccinului a fost evaluata prin patru studii clinice controlate placebo, dublu-orb. In aceste studii au fost inrolate 20.540 femei cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani, care au fost monitorizate pe o perioada de pana la cinci ani. Analizele primare ale studiului au fost efectuate la femei care au primit toate cele trei doze de vaccin in decurs de un an de la inrolare, nu au avut abateri majore de la protocolul de studiu si nu au fost expuse la tipurile relevante de HPV (infectia genitala Human Papilloma Virus) inainte de prima doza si o luna dupa cea de-a treia doza. Conform rezultatelor, vaccinul a prevenit 100% din cazurile de cancer de col uterin.
Studiile au aratat, de asemenea, ca administrarea vaccinului la femeile care au fost infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV inainte de vaccinare le protejeaza de boala clinica provocata de celelalte tipuri de HPV, dar nu poate schimba cursul infectiei deja prezente.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu