joi, 18 octombrie 2012

Avalansa de infectii respiratorii si hepatite virale la Infectioase


Avalansa de infectii respiratorii si hepatite virale la Infectioase

Avalansa de infectii respiratorii si hepatite virale la Infectioase
Camerele de garda si ambulatoriul sunt sufocate in fiecare zi de peste 100 de pacienti.
150 de pacienti sunt in evidenta spitalului cu hepatite cronice cu virus B, C si D.
Nici nu s-a instalat bine sezonul rece ca unitatile spitalicesti au fost luate cu asalt de persoane care semnaleaza mai ales infectii ale cailor respiratorii superioare, dar si inferioare.  Zilnic, peste 100 de pacienti se adreseaza serviciilor Spitalului de Boli InfectioaseConstanta, cele mai agromerate fiind camerele de garda, ambulatoriul si clinicile de zi. Numai in zilele de week-end numarul de prezentari ajunge la 50. „Este un numar relativ mare, daca ne gandim ca sunt doar doi medici care asigura garda. Internarile pe zi sunt in medie de 20”, ne-a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, dr. Carmen Cernat, purtatorul de cuvant al institutiei sanitare.
Din fericire, numarul de cazuri de boli diareice acute a scazut in ultima saptamana, datorita faptului ca temperaturile au scazut foarte mult. Astfel, potrivit purtatorul de cuvant, in ultima saptamana s-au internat zece pacienti pe zi cu aceasta afectiune, iar in saptamana anterioara, in jur de 17 pacienti pe zi.  In schimb, in ultima perioada, s-au prezentat in ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta multi pacienti cu infectii respiratorii, angine, flegmoane amigdaliene, pneumonii interstitiale, dar si infectii acute de cai respiratorii superioare, infectii urinare, infectii cutanate, diferite plagi suprainfectate. De asemenea, medicii au depistat si cateva cazuri de scarlatina. Mai mult decat atat, cadrele medicale se confrunta cu doua-trei internari pe zi cu hepatite virale. In momentul de fata, in unitatea spitaliceasca sunt internati 182 de pacienti cu diverse afectiuni.
Numar mare de paciente cu chist hidatic
In ambulatoriul de patologie sunt dispensarizati 80 de pacienti care se afla in terapie antivirala si alti 150 de pacienti care sunt in evidenta spitalului cu hepatite cronice cu virus B, C si D, si care sunt monitorizati lunar de catre medicii de specialitate. La aceste cazuri se adauga si cele de hepatita acuta virala, pacientii cu aceste afectiuni fiind in convalescenta si aflandu-se sub supraveghere medicala timp de sase luni. 
De asemenea, in ambulatoriul de boli parazitare sunt in evidenta 100 de pacienti, in cea mai mare parte fiind vorba de bolnavi cu chist hidatic, chist hepatic, chist pulmonar sau cu toxoplasmoza, toxocaroza. „Avem o foarte buna relatie cu medicii obstetricieni ginecologici care supravegheaza aceste paciente care au probleme cu infectie cu toxoplasma”, a continuat dr. Carmen Cernat. Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit numit Toxoplasma gondii. Infectia cu acest parazit se manifesta sub doua forme: toxoplasmoza dobandita (atunci cand este contactata in afara sarcinii si este de obicei asimptomatica) si toxoplasmoza congenitala (atunci cand infectia are loc in timpul sarcinii, aceasta conducand la infectarea fatului, cu consecinte grave asupra acestuia).
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu