marți, 16 octombrie 2012

La Policlinica 1 – Teste HIV-SIDA in doar 10 minute

http://observator.ro/1911/la-policlinica-1-teste-hiv-sida-in-doar-10-minute-1911.html


La Policlinica 1 – Teste HIV-SIDA in doar 10 minute

La Policlinica 1 – Teste HIV-SIDA in doar 10 minute
Pentru a atrage tinerii, acestia primesc gratuit prezervative.
In judetul Constanta exista peste o mie de pacienti diagnosticati cu HIV/SIDA, insa medicii specialisti declara ca numarul acestora ar putea fi mult mai mare, dar ca este greu de realizat o statistica, deoarece foarte multe persoane se feresc de testare.

In Policlinica nr. 1 din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta functioneaza un centru de testare rapida HIV/SIDA, la cabinetul 243. Testarea este un serviciu gratuit si confidential care dureaza doar 10 minute si este adresat tuturor celor care au cel putin 18 ani, cei care nu au ajuns inca la varsta majoratului putandu-l efectua doar daca sunt insotiti de unul dintre parinti sau sustinatori legali. Infiintarea acestui centru face parte din proiectul „Fundatiei Baylor Marea Neagra” pentru cresterea accesului comunitatii la testarea rapida HIV si ingrijire clinica de specialitate. Programul de lucru al cabinetului este: luni, intre orele 8.00-12.00 si joi, intre orele 9.00-15.00. Totusi, exista cadre medicale care spun ca aceasta depistare activa trebuie insotita de multe alte analize complexe care sa confirme sau sa infirme diagnosticul initial.
„Stim ca pacientii au nevoie de un mediu care sa ii faca sa se simta in siguranta, si de aceea am infiintat acest centru. Este foarte important sa ii facem pe bolnavi sa inteleaga ca infectia cu HIV este cronicizata si poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor”, a declarat directorul executiv al Fundatiei Baylor Marea Neagra, Ana-Maria Schweitzer.
Reprezentantii fundatiei sustin ca HIV/SIDA este cel mai des intalnita in randul adolescentilor si tinerilor, la esalonul de varsta 16-29 de ani. Pacientii care sunt identificati ca fiind reactivi ajung sa fie ingrijiti in sistemul de sanatate al Ministerului Sanatatii si al Autoritatii de Sanatate Publica. In cazul in care pacientii nu sunt seropozitivi, acestia vor face parte dintr-un program de consiliere pentru utilizarea prezervativului si pentru un stil de viata sanatos.
Echipa fundatiei este formata din asistente medicale, consilieri si psihologi care lucreaza in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta. Ca noutate, proiectul a lansat si programarea on-line, unde persoanele care doresc se pot programa in functie de prioritati, pe site-ul www.test-hiv.ro. Pentru a-i atrage pe tineri si, de asemenea, pentru a incuraja testarea, conducerea Fundatiei Baylor Marea Neagra a hotarat ca toti cei care vin cu partenerul sau partenera pentru a-si face testul HIV-SIDA sa primeasca gratuit prezervative pentru o perioada de o luna.
Gravidele au obligatia sa se testeze
Membrii fundatiei au declarat ca au ales Spitalul Clinic Judetean pentru amplasarea centrului deoarece in aceasta unitate sanitara ajung peste 50.000 de pacienti care ar putea fi indrumati catre centrul de depistare rapida, astfel efectuandu-se analize unui numar mai mare de persoane.
Din noiembrie anul trecut si pana in prezent au fost testate, in cele doua centre, din Constanta si Tulcea, 3.000 persoane, dintre care 800 barbati si restul femei. Dintre acestea, 14 persoane au iesit seropozitive, ne-a specificat Mihaela Mocanu, coordonator. De asemenea, membrii fundatiei sustin ca este foarte important ca femeile sa-si faca in timpul sarcinii un test HIV-SIDA. „Testarea HIV facuta atunci cand sarcina este la inceput creste foarte mult posibilitatea de a naste un copil sanatos. Este o problema mare, pentru ca testarile se fac foarte tarziu, atunci cand sarcina este foarte avansata sau chiar inainte de nasterea propriu-zisa, ceea ce uneori ingreuneaza posibilitatea de a trata la timp atat mama, cat si fatul”, ne-a explicat directorul executiv al fundatiei.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu