joi, 18 octombrie 2012

Spitalul de Pneumoftiziologie, dotat la standarde europene


Spitalul de Pneumoftiziologie, dotat la standarde europene

Spitalul de Pneumoftiziologie, dotat la standarde europene
Unitatea spitaliceasca si-a achizitionat, din propriile fonduri, aparatura medicala de ultima ora.
Urmatoarea investitie – racordarea la gaze.
De foarte multi ani, Spitalul Clinic de PneumoftiziologieConstanta s-au confruntat cu multe probleme generate de cladirea veche si nepotrivita desfasurarii actului medical. In prezent, unitatea spitaliceasca se afla intr-un proces de reabilitare, fiind dotata din bani proprii cu aparatura de ultima generatie. Mai mult decat atat, laboratorul clinic de analize medicale are in structura departamentul de microbiologie, departamentul de hematologie si serologie si cel de biochimie. Acesta a fost dotat din venituri proprii cu analizor automat de biochimie urinara, analizor semiautomat cu biochimie serica, analizor automat cu hematologie, sistem automat de hemoculturi, sistem automat de detectie a mycobacteriilor, hota de protectie microbiologica cu flux laminar, microscoape si centrifugi. In momentul de fata, laboratorul se afla intr-o singura incapere, la parterul sectiei clinice, dar pana la sfarsitul lunii octombrie, acesta va fi extins si la parterul cladirii administrative, ne-a declarat dr. Erdin Borgazi, managerul institutiei spitalicesti. 
Potrivit managerului, farmacia a fost complet renovata si dotata cu toate medicamentele necesare tratamentelor, pacientii nefiind nevoiti sa isi cumpere singuri medicamentatia. „Avem stocuri inclusiv pentru primele luni ale anului viitor”, a adaugat dr. Borgazi. De asemenea, sectia de Adulti I a fost dotata cu ferestre cu geam termopan, iar lucrarile la celelalte doua sectii, sectia Adulti II si sectia de Pediatrie, urmeaza sa fie finalizate in curand, tot din veniturile proprii. Mai mult decat atat, conducerea spitalului are in vedere racordarea la gaze, insa pentru acest lucru are nevoie de un sprijin financiar din partea Consiliului Judetean Constanta. „Gazele au ajuns deja in Palazu Mare si cerem sprijinul Consiliului Judetean Constanta sa ne aloce bani pentru racordarea la gaze, care ne-ar fi foarte necesara”, a adaugat managerul institutiei spitalicesti.
Instalatie centralizata cu oxigen pentru fiecare bolnav
Mai mult decat atat, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta a fost dotat tot din bani proprii cu instalatie centralizata cu oxigen pentru fiecare bolnav, cu un defibrilator, cu o masa pentru dezinfectie pentru bronhoscop si un electrocardiograf. De asemenea, personalul medical va lua cursuri specializate pentru a invata cum sa foloseasca defibrilatorul in tratamentul fibrilatiei atriale sau ventriculare. 
Unitatea spitaliceasca are in dotare 185 de paturi, toate fiind ocupate in proportie de 100%. Potrivit managerului, jumatate dintre pacienti sufera de tuberculoza, iar cealalta jumatate de cancer pulmonar, astm bronsic si alte afectiuni. Directorul medical, dr. Elena Dantes, ne-a declarat faptul ca medicii din aceasta institutie spitaliceasca se confrunta cu o serie de probleme. In primul rand, vin sa se interneze pacienti care nu sunt asigurati sau mai rau, fara acte de identitate. Ultimul pacient care are aceasta problema, in varsta de 21 de ani, a fost internat zilele trecute. „In al doilea rand, majoritatea pacientilor nu respecta asistentele si le jignesc foarte urat”, a declarat dr. Elena Dantes. 
Potrivit managerului Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanta, serviciul medical de bronhologie a fost dotat cu masina automata de sterilizat fibrobronhoscoape, cu doua fibrobroncoscoape si, nu in ultimul rand, cu o linie de videoendoscopie dotata cu doua fibrobronhoscoape, dintre care unul pentru uz pediatric, cu camera video incorporata si sistem de inregistrare video computerizat. 
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu