joi, 18 octombrie 2012

Primele cazuri de scarlatina


Primele cazuri de scarlatina

Medicii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta s-au confruntat in aceasta perioada cu cateva cazuri de scarlatina. Din acest motiv, purtatorul de cuvant al institutiei sanitare, dr. Carmen Cernat, recomanda parintilor sa fie mult mai atenti cu igiena copiilor, mai ales ca a inceput noul an scolar. Scarlatina este o boala frecventa mai ales la copiii scolari si de gradinita, ne-a explicat medicul.
Boala se transmite de obicei prin contactul dintre bolnav sau purtator si individul receptiv. In timpul vorbirii, rasului, stranutului sau tusei, picaturile de secretii din nas sau gat si saliva infecteaza aerul din jurul bolnavului, dar si obiectele, alimentele, lenjeria. De cele mai multe ori, insa, boala se ia direct. Un copil bolnav sau un purtator sanatos poate declansa o epidemie care poate cuprinde o mare parte din elevii unei clase. De aceea, orice bolnav de scarlatina se izoleaza la domiciliu sau se interneaza intr-un spital de boli contagioase. 
Copiii bolnavi se interneaza obligatoriu in spital intre sapte si zece zile pentru izolare si tratament, antibioticul cel mai eficace fiind penicilina. Se considera vindecat un copil daca, dupa 21 de zile de la inceputul bolii, la doua examene bacteriologice consecutive ale exsudatului faringian, nu s-a mai depistat streptococul hemolitic, daca examenele de urina au fost normale si daca la examenul clinic general nu se constata nici o modificare patologica. 
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu