joi, 18 octombrie 2012

Constanta, centru de resemnare a terapiei biologice


Constanta, centru de resemnare a terapiei biologice

Constanta, centru de resemnare a terapiei biologice

In Clinica Medicala III se pot trata pacientii cu poliartrita reumatoida, spondilita ankilozanta si artropatie psoriazica.
Departamentul de reumatologie din cadrul Clinicii Medicale III a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a fost desemnat de Comisia Nationala de Reumatologie ca centru de resemnare a terapiei biologice in bolile reumatismale inflamatorii cronice. 
Mai mult decat atat, Constanta se afla pe locul sapte ca centru de reumatologie care poate hotari prioritatea intrarii in tratamentul biologic, alaturi de Bucuresti, Iasi, Targu-Mures, Timisioara, Cluj, Craiova. 
Terapia biologica in reumatologie a schimbat in multe cazuri cursul unor boli deosebit de agresive, determinate de dizabilitati motorii majore. Aceste boli sunt reprezentate de poliartrita reumatoida, spondilita ankilozanta si artropatia psoriazica. Pentru a decide daca un pacient poate incepe sa faca terapie biologica, medicul trebuie sa ia in calcul atat beneficiile pe termen lung, cat si reactiile adverse, care pot fi severe. De asemenea, terapia biologica se adauga la terapia clasic-remisiva, iar mentinerea acesteia din urma este esentiala pentru un raspuns eficient. De aceea, pacientul trebuie sa fie informat asupra acestor lucruri si sa semneze un consimtamant.
Terapiile biologice cuprind acele tratamente antitumorale care utilizeaza actiunea mecanismelor naturale de aparare ale organismului impotriva tumorii si a unor substante implicate in diferentierea, proliferarea si activitatea celulelor imune. 
O sansa pentru pacientii cu poliartrita reumatoida 
„Pentru tratarea bolilor reumatologice exista o terapie biologica al carei pret se ridica la valoarea a catorva zeci de mii de euro pe an, si, din aceasta cauza, pacientii trebuie sa fie foarte bine selectionati. Banii fac parte dintr-un program de sanatate, iar neselectarea duce la depasirea fondurilor si, eventual, creeaza discriminari, nedreptati, iar pacientii cu mai multe probleme n-ar mai beneficia de tratament, pentru ca acesta s-ar epuiza”, ne-a declarat dr. Maria Suta, seful Clinicii Medicale III. 
Departamentul de reumatologie din cadrul Clinicii Medicale III a fost nominalizat ca centru de prescriere a terapiei biologice, ceea ce inseamna ca persoanele cu afectiuni reumatismale din judetele limitrofe judetului Constanta-Braila, Tulcea, Ialomita, Galati trebuie sa vina aici pentru investigatii si pentru acordul de a incepe sau nu terapie biologica. In cadrul clinicii se pot trata si pacientii cu poliartrita reumatoida, o boala reumatismala de care sufera aproximativ 10% dintre romani. Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna, care afecteaza articulatiile corpului, in special pe cele ale mainii. Intr-un final, bolnavul ajunge sa nu mai poata face activitati simple, cum ar fi deschiderea usii. „Mai intai, noi ar trebui sa rezolvam toate problemele pe care le avem in aceasta clinica, si anume dotarea cu aparatura medicala performanta, precum si conditiile de internare. pentru ca pacientii cu poliartrita sau spondilita din judetele limitrofe sa vina aici”, a adaugat seful Clinicii Medicale III. 
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu