Neonatologia, dotata cu aparate performante
Sectia a primit incubatoare de ultima generatie si un ansamblu cu servodirectie pentru oxigen, destinat gemenilor prematuri.
Sectia de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Constanta a fost dotata cu aparatura medicala moderna si echipamente pentru reanimarea nou-nascutului si asistenta medicala de urgenta, toate, achizitionate prin fonduri acordate de Banca Mondiala pentru sistemul sanitar. Potrivit sefului clinicii, dr. Teodora Bucur, aparatura primita a fost binevenita, mai ales in conditiile in care medicii au fost obligati sa se confrunte, timp de cativa ani, cu o lipsa acuta de aparate, multe dintre ele fiind defecte. Din aceasta cauza, sectia de Neonatologie a fost catalogata, atat de pacientii internati, cat si de cadrele medicale, ca fiind „Cenusareasa” institutiei sanitare, insa, datorita fondurilor primite, aceasta situatie nefavorabila s-a ameliorat.
Astfel, clinica dispune, in acest moment, de 13 incubatoare de ultima generatie, ventilatoare, monitoare performante, pompe de perfuzie, ecografe, un ansamblu cu servodirectie pentru oxigen si un aparat Roentgen portabil. „Incubatoarele au rolul de a-i ajuta pe bebelusi sa se dezvolte. Pana sa primim aceste incubatoare eram nevoiti sa punem cate doi micuti intr-un incubator”, ne-a explicat dr. Teodora Bucur.
Mai mult decat atat, ansamblul integrat cu servodirectie pentru oxigen este, de fapt, un incubator foarte mare, folosit in special pentru gemenii nascuti prematur, pentru a li se oferi ingrijire medicala in acelasi timp. De asemenea, acest aparat are rolul unui incubator inchis, folosit special pentru anumite afectiuni de care sufera copilul.
Pana acum, in cazul in care copilul nascut nu putea respira, medicii neonatologi erau nevoiti sa apeleze la un balon imens de aer cu masca pentru a-l readuce la viata. Acum, insa, situatia s-a schimbat, sectia fiind dotata, de asemenea, cu o unitate mobila de resuscitare, medicilor fiindu-le mult mai usor sa faca fata acestor situatii.
In sectorul de prematuri – trei bebelusi parasiti
Ceea ce ii intristeaza extrem de mult atat pe medicii neonatologici, cat si pe asistentele medicale este faptul ca multe mamici care nasc in sectia de Neonatologie aleg sa-si paraseasca bebelusul, de multe ori fara remuscari. Majoritatea mamelor care recurg la acest gest fie nu au situatia materiala necesara pentru a oferi copilului un viitor macar modest, fie familiile nu sunt de acord cu nasterea bebelusilor, sau femeile afla mult prea tarziu ca sunt insarcinate, iar varianta intreruperii de sarcina este exclusa. In prezent, in sectorul de prematuri sunt trei bebelusi parasiti de cele care le-au dat viata, unul dintre ei avand doar doua zile. „Mai avem inca trei copii, doi dintre ei avand doua luni, iar celalalt a implinit de curand trei luni. Majoritatea micutilor sunt blonzi cu ochii albastri, sunt o minunatie de copii… Toti sunt apti din punct de vedere medical, nu sufera de nici o afectiune. Ne-am atasat de ei, sunt ca si copiii nostri… Am facut toate demersurile necesare catre Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, iar acum asteptam sa ii preia asistentii maternali”, ne-a povestit, cu ochii in lacrimi, seful sectiei de Neonatologie.
Coralia POPESCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu