joi, 18 octombrie 2012

Copilarie cu pumnul deasupra capului


Copilarie cu pumnul deasupra capului

Un baietel de trei ani este abuzat de tatal sau.
Afirmatia este sustinuta de familia care doreste sa il adopte.
Motivul pentru care baiatul primeste portia zilnica de altoiala este ca „seamana cu mama lui si nu este al meu“.
In timp ce alti copii traiesc alaturi de parintii lor intr-un camin fericit, fara sa duca lipsa de dragoste materna, un baietel in varsta de trei ani nu intelege de ce destinul a fost asa dur cu el. Mama sa a decedat anul trecut, la 28 de ani, din cauza unor probleme grave de sanatate. Aceasta, crescand, de asemenea, fara dragostea unor parinti, fiind la un centru de plasament, a dorit sa ii ofere copilului tot ce poate oferi orice mama. Tatal este muncitor in port, iar cum munca ii ocupa foarte mult timp din zi si din noapte, nu are cum sa aiba grija de copii, asa cum ar fi normal si firesc. Daniel, deoarece asa il cheama pe acest baiat, are un fratior mai mare, in varsta de cinci ani. Dupa moartea mamei, tatal copiilor, Mihail A., s-a decis sa stea la gazda la o familie din Constanta, pe care sa o plateasca sa aiba grija de baieti cat timp este plecat la munca.
Familia aceasta il acuza pe tata de faptul ca isi maltrateaza baietelul cel mic de fiecare data cand vine de la serviciu. In iunie, Daniel a fost lovit si dat cu capul de butelie, si in acelasi timp a fost lovit peste buza pana i-a dat sangele, povesteste familia la care tatal si cei doi copii au stat in gazda pana acum cateva saptamani, cand acesta a decis sa se mute, impreuna cu micutii.
Cel mai dureros este faptul ca tatal a depus o cerere la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, pentru a-l da spre adoptie pe Daniel. Familia unde a locuit acesta in urma cu putin timp, afland de gandurile pe care le are Mihail A., i-a propus sa-l dea spre adoptie pe cel mic unei familii tinere din Campulung, care isi doreste enorm un copil. Tatal a fost imediat de acord, lasandu-l pe micut timp de doua luni in grija acestei familii. „Timp de doua luni copilul a fost la noi in vacanta la Campulung, pentru ca tatal a vrut sa il lase pe strada. Dar nu putem tine un copil fara acte, fara nimic, oricat de mult am vrea sa il ajutam. Noi suntem dispusi sa il ajutam pe copil cu ce putem”, ne-a povestit familia care a dorit sa il adopte pe Daniel.
Copilul este de negasit
Cand Daniel s-a intors din vacanta la familia unde tatal statea cu chirie, acesta a venit si l-a luat, pentru a-i pierde urma. Mihail A. ne-a declarat: „Am dus ambii copii in satul Aliman si i-am lasat in grija unei familii, deoarece serviciul nu imi permite sa stau tot timpul langa ei. Este adevarat ca vreau sa il dau spre adoptie pe Dani din cauza lipsurilor materiale, dar nu mai vreau sa dau copilul acestei familii din Campulung. Voi merge, zilele acestea, la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, pentru a gasi alta familie care ar putea avea grija de Daniel”.
De asemenea, familia la care tatal a stat cu chirie adauga faptul ca, desi acesta are trecuta o adresa in buletin, plimba copiii de colo-colo, pleaca cu zilele, iar copiii sunt neglijati. „Avem toate motivele sa credem ca acest copil este in pericol – mai ales avand in vedere comentariile recente ale tatalui sau, cum ca seamana cu mama lui si banuieste ca nu este al lui, si din cauza aceasta il abuzeza in special pe micutul Daniel“.
Mai mult decat atat, familia care a vrut sa il adopte pe micutul Daniel a fost la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Constanta, pentru a face o sesizare, insa raspunsul a fost sec: este nevoie de probe. Contactata telefonic, purtatorul de cuvant al DASPC, Roxana Onea, ne-a declarat ca vor prelua cazul atunci cand vor primi o sesizare scrisa.
Din acest motiv, dorim ca cei de la DASPC sa perceapa acest material ca pe o sesizare scrisa si sa verifice daca toate declaratiile sunt veridice pentru a lua masuri cat mai curand posibil.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu