joi, 18 octombrie 2012

Discriminarea persoanelor infectate cu HIV-SIDA


Discriminarea persoanelor infectate cu HIV-SIDA

Discriminarea persoanelor infectate cu HIV-SIDA
Tratamentul la medicul stomatolog le este refuzat de multe ori.
Sala de Conferinte a Prefecturii Constanta a fost, ieri, gazda evenimentului organizat cu prilejul finalizarii proiectului „Consolidarea si replicarea serviciului de informare, consultanta si asistenta juridica”, derulat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania in Constanta, Iasi, Mures si Vaslui, in parteneriat cu Institutia Prefectului din aceste judete. 
Valoarea totala a proiectului se ridica la 59.995 euro, acesta fiind finantat de Uniunea Europeana prin Programul PHARE, cu suma de 53.995 euro, si cofinantat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania cu suma de 6.000 euro. Mai mult decat atat, proiectul a reprezentat continuarea, pentru inca 10 luni, a unui model de succes, „Servicii de Informare, Consultanta si Asistenta Juridica pentru persoanele infectate si afectate HIV/SIDA”.  
La nivelul judetului Constanta, implementarea acestui proiect a insemnat consultanta si asistarea juridica a 15 cazuri la care au fost identificate diverse tipuri de incalcari ale drepturilor persoanelor seropozitive: dreptul la educatie, dreptul la tratament nediscriminatoriu, dreptul la tratament medical de specialitate, in special la tratament stomatologic, si respectarea dreptului la confidentialitate. 
Promovarea si apararea drepturilor persoanelor infectate
In cadrul proiectului s-au derulat si trei dezbateri pe aceasta tema, prin care una la Constanta, la care au participat reprezentanti ai institutiilor responsabile de aplicarea legislatiei specifice persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA din judetele Iasi, Constanta si Mures. Obiectivul general al proiectului a fost promovarea si apararea drepturilor unui numar de 464 persoane infectate si afectate HIV/SIDA din judetele Constanta, Iasi, Mures si Vaslui. „Obiectivele specifice au vizat cresterea gradului de informare a unui numar de 414 persoane infectate si afectate HIV-SIDA referitor la drepturile acestora stipulate de legislatia in vigoare, facilitarea accesului a 60 de persoane bolnave de SIDA din judetele mentionate la servicii de informare, consultanta si asistenta juridica in domeniu si facilitarea implicarii persoanelor care traiesc cu HIV in promovarea si apararea drepturilor specifice. De asemenea, grupul-tinta al acestui proiect au fost persoanele infectate cu HIV-bolnave de SIDA, specialisti in domeniul psiho-socio-medical si autoritatile publice si alti membri ai comunitatilor locale”, ne-a declarat Mirela Ivan, coordonatorul local al proiectului.  
Asistarea juridica, un ajutor pentru bolnavi
Datorita acestui proiect, 67 persoane infectate si afectate HIV/SIDA din judetele Constanta, Iasi, Mures si Vaslui au beneficiat de informare, consultanta si asistenta juridica in instanta in cadrul Serviciilor de Informare, Consultanta si Asistenta Juridica. 
La nivelul judetului Constanta, implementarea acestui proiect a insemnat asistarea juridica pentru diverse tipuri de incalcari ale drepturilor persoanelor seropozitive: dreptul la educatie, dreptul la tratament nediscriminatoriu, dreptul la tratament medical de specialitate, in special la tratament stomatologic si respectarea dreptului la confidentialitate sau alte probleme cu care se confruntau. 
Centrul Clinic de Excelenta Baylor Marea Neagra este singurul de acest gen din Constanta care ofera servicii medicale de specialitate pentru bolnavii de HIV-SIDA. La cabinetul stomatologic din Centru, dotat cu echipament nou, se acorda consultatii de specialitate, se executa diferite tratamente antiinflamatorii, obturatii, extractii, lucrari dentare, se trateaza patologia orala asociata. Dentitia proasta, refuzul sau reticenta de a accesa alte cabinete stomatologice, suportul financiar acordat de fundatia a facut ca numarul pacientilor HIV pozitivi ce acceseaza acest serviciu sa creasca continuu. Din pacate, sunt cabinete particulare care refuza sa faca tratament stomatologic persoanelor infectate HIV-SIDA, ne-a declarat coordonatorul local al proiectului.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu