Putea fi salvata, dar a fost lasata sa moara?!
Raportul medico-legal preliminar arata ca minora decedata la Centrul Orizont suferea de ocluzie intestinala.
Tratamentul pentru aceasta afectiune are loc numai in spital.
Comisiile de malpraxis vor ancheta cazul in continuare.
Tratamentul pentru aceasta afectiune are loc numai in spital.
Comisiile de malpraxis vor ancheta cazul in continuare.
Ancheta in cazul adolescentei de 17 ani care a decedat la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce medicul de garda din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a refuzat sa o interneze continua. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASP), Roxana Onea, din primele cercetari medico-legale reiese faptul ca minora suferea de ocluzie intestinala severa a intestinului gros. Ocluzia intestinala reprezinta blocarea partiala sau completa a intestinului, care impiedica eliminarea continutului acestuia. Blocarea poate avea loc in intestinul subtire. In cazurile severe, obstructia poate intrerupe alimentarea cu sange a intestinului, acest proces fiind numit intestin ischemic sau strangulatie intestinala si necesita tratament de urgenta.
Din pacate insa, medicul de garda a hotarat tratarea fetei in ambulatoriu, fapt ce a dus la inrautatirea starii de sanatate. Purtatorul de cuvant a tinut sa adauge faptul ca, atunci cand minora a fost transportata de urgenta la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, simptomele ocluziei intestinale severe erau vizibile. Reamintim faptul ca, din cauza imobilitatii la pat si atrofiei musculare, adolescenta avea constipatie cronica. Iar, potrivit medicilor specialisti, aceasta este prima cauza care determina aceasta boala, la care se mai adauga voma, crampele abdominale si distentia abdominala. Tratamentul pentru obstructia severa de la nivelul intestinului gros are loc numai in spital. Tratamentul implica monitorizarea atenta in asteptarea posibilitatii rezolvarii obstructiei de la sine. Insa tratamentul chirurgical este aproape intotdeauna necesar in cazul obstructiei complete a intestinului gros.
Mai mult decat atat, purtatorul de cuvant din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Florian Stoian, ne-a declarat faptul ca „s-a cerut un raport scris din partea medicului de garda care a consultat-o pe minora si s-a purtat o discutie si cu medicul de la Complexul de Servicii Comunitare Orizont. Raportul medico-legal preliminar a fost trimis la Bucuresti, iar comisiile de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica Constanta si Autoritatii de Sanatate Publica Bucuresti vor ancheta cazul in continuare”. Dr. Stoian a tinut sa sublinieze ca, in cazul in care medicul de garda va fi acuzat de malpraxis, spitalul va aduce la indeplinire aceasta hotarare.
Coralia POPESCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu