joi, 18 octombrie 2012

Performanta in medicina numai din… sponsorizari


Performanta in medicina numai din… sponsorizari

Performanta in medicina numai din… sponsorizari
Clinica Medicala III, una din sectiile uitate de sefii din Sanatatea constanteana.
Anul acesta, sectia nu a primit nici un leu pentru aparatura medicala.
Peretii cladirii cad peste pacienti, iar ferestrele nu se mai inchid de mult.
Clinica Medicala III este una din sectiile exterioare ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, alaturi de Clinica de Oftalmologie, Clinica de Dermato-Venerice, Clinica de Oro-Maxilo-Faciala si altele. Ca toate sectiile exterioare ale institutiei spitalicesti, Clinica Medicala III se afla, in acest moment, intr-o situatie deplorabila. Dovada sunt peretii care mai au putin si cad peste pacientii internati, geamurile care nu mai pot fi inchise, dar, mai ales, lipsa aparaturii necesare. 
Sectia are in dotare 50 de paturi, impartite astfel – 10 in departamentul de cardiologie, 15 in departamentul de reumatologie si 25 in departamentul de medicina interna, cardiologia si reumatologia fiind cele mai solicitate. „Directorul motiveaza ca sunt sectii in cadrul spitalului care merg in deficit, mai ales cele chirurgicale, si atunci normal ca excedentul este mai mic. Nu e firesc sa nu recompensezi o sectie care iti aduce luna de luna excedent de ordinul milioanelor macar cu un procentaj de 10-15%”, ne-a declarat seful Clinicii Medicale III, dr. Maria Suta. 
Un excedent se realizeaza din gradul de complexitate al cazurilor, numarul de internari de zi, contand foarte mult seriozitatea cu care medicul noteaza tot ce a facut pentru binele pacientului. Astfel, Clinica Medicala III a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2008, un excedent de nu mai putin de 4 miliarde lei vechi, adica peste 100.000 euro.
De la inceputul anului 2008, Clinica Medicala III nu a primit fonduri din partea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, desi s-au facut pana acum cel putin cinci referate. Mai mult decat atat, situatia clinicii este critica, deoarece endoscopul, utilizat pentru practicarea unor endoscopii, nu mai functioneaza de cel putin doi ani, desi exista un specialist in endoscopie si colonoscopie. Potrivit asistentului-sef Mircea Filipescu, reparatia ar costa doar sase mii de euro, in contextul in care excedentul este de peste 100.000 euro.  
Promisiuni… amanate
De asemenea, clinica are nevoie neaparat de un ecograf performant cu sonda pentru afectiuni reumatologice, in contextul in care in Clinica Medicala III se afla departament de reumatologie, unde se trateaza pacienti atat din judetul Constanta, cat si din judetele limitrofe. „De cel putin doi ani am solicitat un astfel de aparat pentru asigurarea actului medical. Ecograful acesta are sonda pentru abdomen”, afirma dr. Maria Suta. 
Costul ecografului existent se ridica la 10.000 euro, avand posibilitati limitate, nefiind dotat cu sonda nici pentru afectiuni endocrinologice, nici pentru cele reumatismale. In momentul de fata, medicii cardiologi nu pot face eco-cord, asa ca pacientii internati aici sunt dusi pentru aceasta investigatie la Clinica de Cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta. Din fericire, aparatul pentru colonoscopie este functional… inca. 
Mai mult decat atat, este necesara sa se faca cat mai repede o igienizare si sa se asigure o securizare a clinicii. „Nu avem usa de la intrare securizata, poate intra si poate iesi absolut oricine. Noaptea, doar o infirmiera pazeste cladirea si bolnavii. Ultima data cand a venit directorul administrativ, in luna iunie, ne-a promis ca se vor pune geamuri termopan in cel mult doua luni… dar pana acum nu a venit nimeni”, spune dr. Suta. 
Sponsorizari din partea pacientilor
Medicul a adaugat ca igienizarea minima in cateva saloane s-a facut numai din sponsorizari. Sectorul de internari de zi a fost renovat de curand tot cu ajutorul unor sponsorizari, fiind dotat cu trei paturi nou-noute, noptiere si geamuri termopan. De asemenea, si cinci saloane din sectorul de reumatism si cardiologie au fost renovate, tot din sponsorizari. „Ultima sponsorizare a fost facuta chiar din partea unei paciente cu afectiuni reumatismale, aceasta donand saltele, paturi, perne si lenjerii”, a conchis medicul-sef.
Subsolul cladirii a fost deconectat de la caldura din cauza unei tevi care s-a fisurat, toata instalatia fiind foarte veche. „Mai mult decat atat, in timpul iernii, subsolul este locul de depozitare a lenjeriilor de pat, iar, din cauza faptului ca nu este caldura, se usuca extrem de greu…”, continua dr. Suta.
Purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Florian Stoian, ne-a declarat ca „deocamdata trebuie sa se termine renovarile din cadrul sectiilor interioare si apoi, in anul 2009, in functie de fondurile care vor ramane, se va trece si la reabilitarea sectiilor exterioare”.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu