joi, 18 octombrie 2012

Medicii specialisti, prinsi cu… sacii in caruta


Medicii specialisti, prinsi cu… sacii in caruta

In cursul lunii trecute, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a finalizat o actiune de control la 40 de medici specialisti. In urma constatarilor, a fost retinuta suma de 177 milioane lei vechi pentru servicii medicale nejustificate. Mai precis, medicii verificati au raportat mai mult de doua consultatii intr-un trimestru pentru un caz nou. „Contractul-cadru prevede ca la un caz nou sa se faca doar doua consultatii, si nu mai multe. De exemplu, un medic orelist a raportat de mai multe ori consultatii in numar mai mare de doua intr-un trimestru pentru un caz nou, din nestiinta, ori din graba, motiv pentru care s-au decontat doar doua consultatii. Fiecare consultatie are un punctaj, dar la medicul respectiv au fost 310 puncte nevalidate”, ne-a declarat directorul/presedintele dr. Liviu Mocanu.
Directorul CJAS a explicat ca la un caz nou nu trebuie sa faci decat o prima consultatie si un control. Pentru a evita orice incercare de fraudare sau pentru a-i responsabiliza mai mult pe medici sa citeasca normele si contractul, reprezentantii CJAS sunt obligati sa retraga sumele. „Mai exact, banii sunt opriti din cei pe care trebuia sa ii primeasca”, adauga dr. Liviu Mocanu.
Un motiv pentru care medicii au raportat consultatii in numar mai mare de doua intr-un trimestru pentru un caz nou ar fi faptul ca prima consultatie este mai bine platita decat controlul propriu-zis, unde trebuie sa urmareasca doar ce s-a constatat la prima consultatie.
„Vom mai face astfel de controale, pentru a evita eventualele incercari de fraudare ale medicilor specialisti. In Constanta avem peste 200 de medici specialisti”, conchide directorul/presedintele dr. Liviu Mocanu.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu