joi, 18 octombrie 2012

Proiect – Agentia Nationala a Medicamentului va autoriza viitoarele farmacii


Proiect – Agentia Nationala a Medicamentului va autoriza viitoarele farmacii

Noile farmacii trebuie sa aiba cel putin 70 metri patrati pentru a primi autorizatii.
In Ordonanta de Urgenta 93/2008 apar articole care stabilesc faptul ca Agentia Nationala a Medicamentului va prelua unele atributii ale Ministerului Sanatatii Publice, si anume autorizarea functionarii farmaciilor. Astfel, potrivit proiectului aflat momentan in dezbatere publica, autorizarea noilor farmacii se va face dupa noi norme. „Din discutiile pe care le-am avut cu presedintele Colegiului Farmacistilor, in proiectul de norme va aparea o suprafata mai mare necesara avizarii, si anume de la 50 metri patrati la 70 metri patrati. Farmaciile care sunt deschise in prezent nu vor avea de suferit”, ne-a declarat presedintele/directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Liviu Mocanu.
Mai mult decat atat, Agentia Nationala a Medicamentului va efectua controale la sesizari si reclamatii acolo unde exista dubii in ceea ce priveste realitatea suprafetelor actualelor farmacii. „Daca se va depista ca nu au 50 metri patrati si ca li s-a eliberat autorizatie de functionare, li se va retrage autorizatia. Si la Constantaau fost sesizari, dar acele farmacii aveau 50 metri patrati”, a continuat dr. Mocanu.
Ramanem fara farmacii?!
Pe de alta parte, restrictionarea deschiderii farmaciilor numai in spatiile comerciale sau pe langa gari le creeaza probleme viitorilor sau actualilor farmacisti care vor sa-si deschida un punct farmaceutic. Mai rau este faptul ca, potrivit presedintelui CJAS, in momentul de fata acest lucru nu mai este posibil, pentru ca in judetul Constanta nu mai sunt spatii comerciale de peste 1.000 metri patrati. „Farmacistii respectivi vor face anumite demersuri pentru a elimina aceasta restrictionare”, a explicat Mocanu.  
De trei ani, farmaciile se dechid numai in spatii comerciale sau pe langa gari, cu conditia sa nu mai existe un punct farmaceutic in imediata apropiere. Daca, intr-adevar, acest proiect se va adopta, din cauza maririi suprafetei, majoritatea farmaciilor care functioneaza intr-un contract de inchiriere cu societati care detin spatii comerciale vor ajunge sa plateasca pana la 2.000 euro. Mai mult decat atat, acest proiect are repercusiuni si asupra satelor si comunelor din judetul Constanta deoarece, in prezent, este destul de dificil sa gasesti suprafete de cel putin 70 metri patrati pentru a deschide o farmacie. 
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu