joi, 18 octombrie 2012

Malpraxis la Spitalul Judetean


Malpraxis la Spitalul Judetean

Malpraxis la Spitalul Judetean
O adolescenta cu multiple probleme de sanatate a decedat dupa ce medicul de garda a refuzat sa o interneze.
Minora se afla in ingrijirea Complexului de Servicii Comunitare Orizont din cadrul DGASPC Constanta.
Nepasarea unui cadru medical a distrus din nou o viata. Este vorba de o adolescenta de 17 ani care a decedat la sfarsitul saptamanii trecute, se pare din vina unui medic de garda de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Minora se afla in ingrijirea Complexului de Servicii Comunitare Orizont, din cadrul DGASPC Constanta. Destinul tinerei a fost dur inca din primele clipe de viata. Aceasta prezenta inca de la nastere diagnosticul de microcefalie, la care s-au adaugat pe parcurs sindromul piramido-extrapiramidal, retardul psihic sever cu limbaj absent si epilepsia mioclonica progresiva. 
Potrivit purtatorului de cuvant al CJC, Cristian Moldoveanu, in dimineata zilei de 19 septembrie a.c., avand in vedere agravarea starii de sanatate a minorei, angajatii Complexului de Servicii Comunitare Orizont au solicitat Serviciului de Ambulanta transportarea acesteia la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, pentru investigatii si reechilibrare hidroelectrolitica. Dupa acordarea primelor ingrijiri si efectuarea investigatiilor medicale, medicul de garda din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a dispus tratarea minorei ambulatoriu, desi starea acesteia era grava, minora revenind in Centru in jurul orei 15:30. Dupa doar trei ore, starea fetei s-a agravat, fapt care i-a determinat pe angajatii Centrului sa apeleze din nou Serviciul de Ambulanta. Din nefericire insa, la ora 19:05 medicul de pe ambulanta a  constatat decesul bolnavei. Chiar pentru nespecialist in medicina, este evident ca problemele majore de sanatate pe care le avea tanara impuneau observatie de specialitate.
 „Din punctul nostru de vedere, minora trebuia tinuta macar 24 de ore sub supraveghere medicala. Noi am facut tot posibilul pentru a o salva, am solicitat ajutorul ambulantei, insa de asistenta medicala trebuiau sa se ocupe exclusiv cadrele medicale. Noi am demarat o ancheta pentru a scoate adevarul la lumina”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al DGASPC Constanta, Roxana Onea.
Cine se face vinovat de moartea fetei?!
Foarte expeditiv, directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Ion Tofolean, contactat telefonic, ne-a declarat faptul ca „este un caz medico-legal si nu comentez decat dupa finalizarea anchetei”. Avand in vedere situatia creata, conducerea Consiliului Judetean Constanta a demarat o ancheta interna in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – Complexul de Servicii Comunitare Orizont pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs decesul si a vinovatilor. De asemenea, va transmite o sesizare de malpraxis catre Colegiul Medicilor din Romania privind modul in care medicul de garda din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-a achitat de indatoriri si nu in ultimul rand, catre Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs decesul si a persoanelor responsabile de acesta. 
Mai mult decat atat, presedintele Colegiului Medicilor filiala Constanta, dr. Gabriela Dascal, a declarat ca „va incepe o ancheta numai dupa ce va primi o reclamatie din partea DGASPC”. Daca medicul de garda va fi acuzat de malpraxis dupa terminarea anchetei, acesta va raspunde civil pentru prejudiciile produse din neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii. Malpraxisul este definit in art. 642 al Legii nr. 95/2006 ca fiind eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice. Intrebarea este : cine se face culpabil de aceasta situatie? Desi institutiile autorizate vor desfasura o ancheta cu privire la acest caz si vor gasi raspunsul la intrebare, timpul nu se mai poate intoarce…
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu