joi, 18 octombrie 2012

Universitatea din Bucuresti a trimis Ministerului Educatiei rapoartele privind plagiatul lui Victor Ponta si a cerut ministrului "sa ia masurile legale care se impun" / Ecaterina Andronescu: Lasati-ma sa le citesc si sa gandesc un raspuns

sursa hotnews.ro


Universitatea din Bucuresti a trimis miercuri, 17 octombrie, catre Ministerul Educatiei rapoartele Comisiei de Etica si pe cel al specialistilor in drept care arata ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, a anuntat rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru. Cele doua documente sunt insotite de o scrisoare prin care "am solicitat doamnei ministru sa examineze situatia si sa ia masurile legale care se impun", a declarat Mircea Dumitru, care a precizat ca "nu am putut cere explicit niciun fel de masura". Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca nu a apucat sa citeasca rapoartele.  

"In luna septembrie, Senatul Universitatii din Bucuresti a luat la cunostinta si a dezbatut cele doua documente - unul care a fost prezentat chiar in vara, raportul Comisiei de Etica al UB, si un al doilea document care a fost elaborat de trei juristi. Toate aceste documente au fost inaintate Ministerului Educatiei printr-o adresa oficiala pe care am semnat-o in calitate de rector, ieri", a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti.

Potrivit acestuia, "oficiul juridic al MECTS urmeaza sa studieze cazul si sa se pronunte. Numai Ministerul este in masura, in acord cu legislatia actuala romaneasca, sa decida daca se impun anumite masuri legale. Universitatea din Bucuresti si in general universitatile din Romania nu au aceste prerogative legale. In scrisoare am solicitat Ministerului Educatiei, doamnei ministru, sa examineze situatia si sa ia masurile legale care se impun. Nu am putut cere explicit niciun fel de masura".  

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei: Stiu ca l-a trimis, dar nu am apucat sa il citesc


De cealalta parte, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, a declarat ca nu a apucat sa vada raportul trimis de rectorul Universitatii. "Nu l-am vazut, va marturisesc. Stiu ca l-a trimis, dar nu am apucat. L-a trimis cred ca ieri. Nu am apucat sa ma ocup de el pentru ca si ieri, si azi am avut doua zile destul de complicate. Nu cred ca am de ce sa il tin, dar lasati-ma sa il citesc si sa gandesc un raspuns. S-ar putea sa nu fie o corespondenta totala intre ceea ce scrie in scrisoare si ceea ce s-a spus public, asa incat eu sunt om al stiintelor exacte si nu imi place sa vorbesc in necunostinta de cauza niciodata", a sustinut ministrul Educatiei. 

Declaratiile au fost facute joi, 18 octombrie, dupa ce ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a predat cheile Vilei Noel, fost sediu al Serviciului de cooperare al Ambasadei Frantei, rectorului Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, in vederea transformarii acesteia intr-un spatiu de excelenta pentru studiul stiintelor sociale francofone. La eveniment a participat si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Raportul stiintific cerut de Universitatea Bucuresti asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta: Teza constituie un plagiat vadit

Amintim ca pe 12 septembrie Universitatea din Bucuresti a facut publica expertiza stiintifica a tezei de doctorat semnata de prim-ministrul Victor Ponta. Acest raport de expertiza stiintifica a fost realizat de trei specialisti in drept, "personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti", fiind vorba despre prof. dr. Simina Tanasescu - Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti,  prof. dr. Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg, conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand - prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Concluziile expertiezei stiintifice arata ca "autorul a plagiat patru surse majore" si ca "lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit". 
Anterior, pe 20 iulie, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti anuntase de asemenea ca Victor Ponta a plagiat. "Comisia nu a facut decat sa certifice incalcarea normelor de integritate academica. UB a anuntat in primul ei comunicat faptul ca va apela la experti. Lucrul acesta se intampla. (…) Comisia de Etica s-a ocupat de forma, ori expertii se uita la continut", explica pe 20 iulie Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica.

Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul Victor Ponta pe 22 iunie, cand a anuntat printr-un comunicat de presa ca teza de doctorat a prim-ministrului va fi analizata de Comisia de Etica a universitatii si de catre o comisie formata din experti internationali. Aceasta din urma trebuia sa fie constituita de Facultatea de Drept, care a decis insa ca "nu are competenta legala sa verifice acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta".  

Si raportul Comisiei de Etica a UB, precum si raportul celor trei experti in drept cerut de asemenea de UB au concluzionat ca "Victor Ponta a plagiat" in lucrarea sa de doctorat. In prezent, ambele documente au fost inaintate ministrului Educatiei pentru a lua "masurile legale care se impun".

Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat la finalul sedintei Senatului UB din 12 septembrie ca "Ministerul Educatiei este singurul indreptatit sa ia o decizie care sa aiba efect juridic". "Nu vom putea cere noi insine retragerea titlului de doctor. Universitatea, potrivit legii, nu poate sa ia nicio masura pentru ca exista reglementari juridice in vigoare care impiedica luarea oricarei decizii atunci cand este vorba despredemnitari. Exista prevederi in ce priveste comunitatea academica si premierul Ponta fiind un absolvent al universitatii este alumni al Universitatii Bucuresti, deci din punctul asta de vedere ramane in comunitatea academica in sens larg, dar carta nu prevede sanctiuni avand in vedere statutul sau de demnitar", a declarat Mircea Dumitru. 

Cadrul legal la care face referire rectorul UB este OG 28/2011 privind modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. Art 4, alin 3, din OG 28/2011 arata ca: "Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica". 

In baza acestei prevederi, Consiliul National de Etica (aflat in subordinea Ministerului Educatiei si care a decis ca Victor Ponta NU a plagiat) a anuntat ca este singura institutie indreptatita sa analizeze acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta. Analiza tezei de doctorat a avut loc, insa, in afara cadrului legal, cum rezulta din declaratiile purtatorului de cuvant al institutiei. Mai exact, legea spune ca in acest caz Consiliul National de Etica trebuie sesizat de cineva din Universitatea Bucuresti. In realitate, CNE a fost sesizat de Victor Ponta si de o persoana care nu si-a declinat profesia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu