joi, 18 octombrie 2012

Ministrul Sanatatii spune lucruri trasnite – Medicamentele cumparate in spital, gaura in bugetul bolnavului


Ministrul Sanatatii spune lucruri trasnite – Medicamentele cumparate in spital, gaura in bugetul bolnavului

Desi Eugen Nicolaescu da asigurari ca este obligatia spitalelor sa deconteze aceste sume, managerii de unitati spitalicesti il contrazic.
Spitalul de Urgenta Constanta nu are alocat buget pentru acest fel de cheltuieli.
Ordinul Ministerului Sanatatii Publice din aceasta saptamana, prin care spitalele sunt obligate sa ramburseze contravaloarea cheltuielor spitalicesti, este doar un mit. Desi spitalele sunt obligate sa asigure pacientilor internati medicamente si materiale sanitare, cei mai multi dintre medici trimit bolnavii la farmacii sa-si cumpere cele necesare. Mai mult decat atat, potrivit ministrului Eugen Nicolaescu, aceste servicii sunt absolut gratuite, iar Casele Judetene de Asigurari de Sanatate platesc spitalului sumele cheltuite cu pacientii internati.
Potrivit aceluiasi ordin, contravaloarea cheltuielilor spitalicesti se va deconta doar la cererea asiguratilor, printr-o cerere facuta catre unitatea spitaliceasca. In acest ordin se stipuleaza clar ca inapoierea banilor cheltuiti pe medicamente si materiale sanitare in timpul internarii reprezinta o obligatie a spitalelor si se realizeaza strict din veniturile acestora.
Ieri, in cadrul unei emisiuni de la o televiziune nationala, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara ca medicamentele si materialele sanitare pentru spitale se procura in baza unei licitatii cu furnizorii de medicamente, iar pacientii internati care sunt trimisi la farmacii sa-si cumpere singuri medicamentele necesare tratamentului vor primi doar suma de bani pe care spitalul a platit-o in urma acelei licitatii, adaosul comercial pe care il are orice farmacie fiind suportat de bolnav. „De exemplu, daca spitalul a licitat pentru un medicament suma de 3 lei, iar acel medicament costa in farmacie 4,5 lei, pacientul trebuie sa suporte din buzunarul propriu adaosul de 1,5 lei”, a explicat Nicolaescu.
Pe de alta parte, in realitate, situatia sta cu totul altfel decat spune ministrul Sanatatii. De exemplu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta Constanta, dr. Ion Tofolean, ne-a declarat ca acest ordin este extrem de greu de aplicat si aproape imposibil de pus in practica: „Atata timp cat nu exista o lista cu medicamentele care se pot deconta, noi nu putem rambursa cheltuielile spitalicesti, deoarece bugetul ar trebui sa fie de trei ori mai mare decat cel existent. Iar din bugetul pe care il avem in momentul de fata noi nu putem asigura pacientilor internati decat un minimum necesar pentru urgente”, a conchis dr. Tofolean.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu