joi, 18 octombrie 2012

Cu Sanatatea la pamant


Cu Sanatatea la pamant

Cu Sanatatea la pamant
In urma Programului National de Evaluare, 4.114.969 persoane au fost identificate cu risc de imbolnavire.
30% dintre cei evaluati prezinta risc de imbolnavire prin diabet zaharat.
In cursul zilei de ieri, sala de conferinte a PrefecturiiConstanta a fost gazda videoconferintei organizate de Ministerul Sanatatii Publice, cu tema „Programul national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara”. La acest eveniment au fost prezenti dr. Marius Enescu, presedintele Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, si dr. Liviu Mocanu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. In cadrul videoconferintei s-au dezbatut trei teme importante, si anume continuitatea Programului National de evaluare a starii de sanatate, necesitatea impunerii listei cu alimentele interzise in scoli si reforma in Sanatate de-a lungul mandatului lui Eugen Nicolaescu.
Cu acest prilej, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca sumele pentru asistenta medicala primara si ambulatorie de specialitate au fost majorate cu 88,3%, de la 547,9 milioane lei in 2004, la 1031,9 milioane lei in 2007. „Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara este inceputul medicinei preventive in Romania”, a declarat ieri, in cadrul videoconferintei, Eugen Nicolaescu. 
58% din populatia tarii s-a prezentat la medic
In cursul anului in care s-a derulat acest program populatia s-a prezentat la medicul de familie in proportie de 58%, primind taloane de sanatate. Ministrul Sanatatii a tinut sa precizeze faptul ca pentru Guvern este importanta starea de sanatate a fiecarui cetatean, de aceea Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei s-a adresat atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate. Acestia din urma au beneficiat, dupa multi ani, de un control medical gratuit. In urma evaluarii riscurilor, au fost identificate 4.114.969 persoane cu risc de imbolnavire, reprezentand 37% din persoanele evaluate. In acest sens, 30% din cei evaluati prezinta risc de imbolnavire prin diabet zaharat, 7% prezinta riscul aparitiei uneiafectiuni cardiovasculare, iar pe locul trei se afla riscul de imbolnavire printr-o afectiune oncologica.
Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei reprezinta fundamentul viitoarelor politici si programe de preventie. „Programul a continuat pana la sfarsitul anului, pentru ca este foarte important pentru populatie. In cele 13 luni ale acestui program, 11.521.404 persoane au mers la medic pentru analize, iar numai in luna iulie a.c. au mers la medic 420.000 persoane”, a precizat Nicolaescu. Mai mult decat atat, Prefectura judetului Constanta, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica vor face tot posibilul sa distribuie taloanele ramase nedistribuite.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu