joi, 18 octombrie 2012

Tratamente gratuite pentru femeile infertile si persoanele obeze


Tratamente gratuite pentru femeile infertile si persoanele obeze

Incepand cu 1 octombrie, tratamentul femeilor infertile din cauze hormonale si cel al persoanelor obeze vor fi suportate, integral sau partial, din fondurile Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, potrivit unui ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, de la sfarsitul lunii august. In acest sens, CNAS a inceput o campanie de informare. 
Potrivit ordinului, se vor aproba comisii de experti la nivelul CNAS pentru anumite boli cronice, printre care cele de nutritie si de infertilitate. Mai mult decat atat, pacientii nu vor plati nimic, in cazul in care tratamentul va fi suportat integral, sau doar jumatate din costurile medicamentelor pentru tratarea acestor afectiuni, in cazul in care tratamentul va fi suportat partial de catre Casa. 
Persoanele supraponderale trebuie sa aiba intre 18 si 65 de ani si un indice de masa corporala, adica un raport inaltime-greutate, mai mare de 35. Presedintele CNAS a adaugat faptul ca vor fi alesi si cei care, pe langa obezitate, sufera de diabet sau au boli de inima. Pentru a beneficia de tratamente gratuite, CNAS va cere bolnavului sa demostreze ca timp de 12 saptamani a urmat o dieta care nu a avut nici un efect. 
In cazul femeilor infertile din cauze hormonale, investigatiile trebuie sa arate ca acestea nu au afectiuni organice, de exemplu trompe infundate, dar nici malformatii. Pacienta trebuie sa aiba intre 18 si 45 de ani, iar tratamentul de stimulare hormonala decontat de Casa de Asigurari de Sanatate va dura trei luni.
Astfel, medicii endocrinologi si ginecologi vor primi, de saptamana viitoare, fise de evaluare, pentru a aduna datele necesare ale fiecarui pacient. Acestea vor fi trimise lunar spre aprobare Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si doar dosarele care vor indeplini toate criteriile de mai sus vor fi aprobate.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu