joi, 18 octombrie 2012

E oficial! A fost semnata lista alimentelor nerecomandate scolarilor


E oficial! A fost semnata lista alimentelor nerecomandate scolarilor

E oficial! A fost semnata lista alimentelor nerecomandate scolarilor
Ordinul Ministerului Sanatatii va intra in vigoare in prima zi de scoala.
Ieri, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a semnat ordinul prin care se stabileste lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, in conformitate cu art. 9 din Legea nr. 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar. Ordinul urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la 3 zile de la publicare. 
Actul normativ prevede criteriile pentru care diferite categorii de alimente se incadreaza in categoria alimentelor nerecomandate copiilor, criterii  universal recunoscute ca esentiale pentru o nutritie sanatoasa. Scopul principal al acestui act normativ este, in primul rand, educativ asupra copilului, prin crearea unui comportament alimentar sanatos.
Ordinul este doar o prima masura in domeniu si urmeaza a fi modificat si completat in functie de evolutia legislatiei si a recomandarilor Uniunii Europene, dar si de progresul stiintific si tehnic in domeniu, precum si de aplicarea unor politici consistente de preventie. Eugen Nicolaescu precizeaza ca documentul contine exemple de alimente “nerecomandate” si nu o lista exhaustiva a acestora.  
In realizarea listei  s-a pornit de la premisa ca, pe parcursul programului scolar, intre patru si sase ore pe zi, necesitatile copilului sunt reprezentate de echivalentul  unei gustari, respectiv maxim 10% din valoarea calorica zilnica. Mai mult decat atat, agentii economici care distribuie sau comercializeaza alimente in incinta unitatilor de invatamant trebuie sa faca dovada compozitiei alimentelor prin eticheta, specificatii de la producator sau buletine de analiza.
Ministerul Sanatatii Publice subliniaza faptul ca procesul de orientare catre o alimentatie sanatoasa nu poate fi realizat exclusiv prin interzicerea comercializarii anumitor alimente in incinta scolilor. Acest proces necesita o viziune integrativa, pe termen lung, prin efortul sustinut al tuturor celor implicati in educarea si cresterea copiilor.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu