joi, 18 octombrie 2012

CJAS controleaza programul de vaccinare


CJAS controleaza programul de vaccinare

CJAS controleaza programul de vaccinare
In urma verificarilor s-au depistat nereguli in aprovizionarea cu anumite vaccinuri.
Un sfert dintre oamenii care locuiesc la tara refuza sa se vaccineze.
In perioada 4-16 septembrie, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatatate (CJAS), in colaborare cu Autoritatea de Sanatate Publica  (ASP), a desfasurat o actiune de control privind programul de vaccinare in judetulConstanta. In urma controalelor, reprezentantii ambelor institutii au constat unele deficiente si disfunctionalitati in desfasurarea acestui program. Astfel, s-au descoperit discontinuitati in aprovizionarea cu anumite vaccinuri, in special Antipolio, si faptul ca unii copii care nu sunt inregistrati la starea civila, sau cei nascuti in strainatate, care nu au acte de identitate in tara, nu sunt vaccinati. 
„In afara de aceste nereguli, au fost intalniti si parinti care refuza vaccinarea, neexistand un cadru legal de a aplica masuri coercitive impotriva acestora”, ne-a declarat dr. Liviu Mocanu, presedintele CJAS. Acesta a tinut sa precizeze faptul ca in mediul rural, adresabilitatea la vaccinare este mult mai scazuta fata de mediul urban. Mai exact, 24% dintre persoanele din mediul rural nu se prezinta la vaccinare, iar in mediul urban, procentul celor care refuza sa se vaccineze este de 12%. 
Persoanele care refuza sa se vaccineze trebuie sa stie ca acest lucru poate aduce prejudicii si persoanelor din jurul lor. Din acest motiv, CJAS va monitoriza cu atentie, catre sfarsitul anului, modul in care vor fi realizate vaccinarile in aceasta perioada de catre medicii de familie. 
La vaccinat, cu arcanul
Pentru ca aceste probleme sa fie rezolvate, presedintele CJAS a precizat ca trebuie imbunatatita legislatia actuala, prin aparitia unor masuri coercitive impotriva persoanelor care refuza sa se vaccineze. De asemenea, medicii de familie care sunt in contract cu CJAS cunosc faptul ca daca nu fac vaccinari persoanelor inscrise pe listele lor sunt aspru pedepsiti. „Mai ales ca la vaccinari primesc bani, fiecare vaccinare avand un punctaj destul de mare”, a continuat dr. Mocanu. 
Mai mult decat atat, conducerea CJAS solicita Autoritatii de Sanatate Publica sa se aprovizioneze cu vaccinuri pentru perioada urmatoare. „Am avut cazuri in care medicii au reclamat faptul ca exista discontinuitati in aprovizionare. Au fost perioade cand nu se gaseau anumite tipuri de vaccin, dar nu neaparat din vina lor. Acestia fac o comanda si asteapta onorarea comenzii”, ne-a declarat presedintele CJAS.
In urma efectuarii controalelor, s-a inaintat Ministerului Sanatatii Publice si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate un raport de control. „In octombrie vom primi un raspuns la ce am trimis, cu masurile care trebuie implementate”, este de parere dr. Mocanu. De asemenea, conducerea CJAS spune ca ar trebui reglata si problema celor care nu au acte de identitate, pentru ca altfel vor avea de suferit si in privinta recunoasterii serviciilor medicale. „Avem aceasta problema, mai ales in randul comunitatii rome. Probabil ar trebui vorbit si cu reprezentantii lor in scurt timp, pentru a-i determina pe parinti sa se prezinte la autoritatile locale pentru inscrierea copiilor in documente”, a conchis dr. Liviu Mocanu. 
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu