Drama copiilor diagnosticati cu cancer
Sectia de Oncohematologie Pediatrica, „casa” de nevoie pentru copiii diagnosticati cu leucemii, limfoame si tumori cerebrale.
Marea problema este absenta unor aparate medicale care sa le aline copiilor suferinta.
Marea problema este absenta unor aparate medicale care sa le aline copiilor suferinta.
Nu este deloc usor sa fii copil si sa suferi de cancer, sa nu te poti bucura, la fel ca ceilalti, de copilarie, si, mai ales, sa nu intelegi de ce. Sectia de Oncohematologie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a devenit singura speranta pentru copiii bolnavi de cancer. La ora actuala, in judetul Constanta exista peste 460 de copii bolnavi de cancer, iar acestia isi impart viata intre patul de spital si acasa. Iar pentru cei mai multi, patul de spital a devenit… acasa.
Sentimentul pe care il ai atunci cand pasesti in aceasta sectie este greu de explicat. Pe de-o parte, ai vrea s-o iei la fuga, iar pe de alta parte, ti-ai dori din tot sufletul sa ii poti ajuta pe acesti copii. Holul sectiei a fost transformat de cadrele medicale intr-o carte de povesti, copiii putand admira, pe fiecare perete, personajele preferate din diferite desene animate. „Mica sirena este preferata tuturor”, ne spune psihologul sectiei, Ligia Moldovan. Majoritatea micutilor sufera de leucemii, limfoame si tumori cerebrale. Parintii care primesc aceasta veste cutremuratoare se inchid in ei si singura lor dorinta este sa-si vada copiii sanatosi intr-o buna zi. Cel mai dureros este insa faptul ca nimeni nu se implica, pentru a le oferi acestor copii o viata mai buna. In viata unui copil bolnav, cateva minute de bucurie sau o mica surpriza pot insemna momente de fericire care-l pot ajuta sa se vindece. Nimic nu se poate compara cu satisfactia pe care o ai atunci cand faci o bucurie unui copil, iar acesta iti multumeste, cu ochii plin de recunostinta.
Consilierea psihologica – mana cereasca pentru copiii bolnavi de cancer
Din aceasta luna, sectia de Oncohematologie Pediatrica are un psiholog angajat special pentru copiii internati, Ligia Moldovan, care pana acum si-a desfasurat activitatea pe baza de voluntariat. Pentru ocuparea acestui post a fost organizat concurs, la care au participat trei candidati. De-a lungul timpului, psihologul a desfasurat diferite activitati cu copiii internati, in incercarea de a le reda speranta pierduta la aflarea vestii ca nimic nu va mai fi ca la inceput. „Toate cazurile de pana acum au fost foarte grele, dar am fost puternica si nu am dat bir cu fugitii. Pentru fiecare caz pun suflet si fac tot posibilul sa fie bine, atat pentru micuti, cat si pentru parinti, care sunt disperati si nu stiu ce sa faca. Le explic de ce trebuie ca micutul lor sa faca sedinte de chimioterapie, dar nu le pot explica de ce tocmai copilul lor trebuie sa se lupte cu o asemenea boala cumplita, pentru ca nu pot intelege…“
„Avem nevoie de tot, nu avem nimic…“
In ultimii ani, singurii care le-au daruit micutilor o oaza de speranta au fost cativa elevi de la Scoala „Ferdinand“ din Constanta, care le-au oferit acestora hainute, ghiozdane si rechizite pentru scoala si, mai mult decat atat, au strans, mana de la mana, nu mai putin de 15 milioane lei vechi pentru o pompa de sange, atat de necesara in tratamentul cancerului. „Acesti bani nu sunt suficienti, insa directorul medical al institutiei spitalicesti, dr. Bogdan Campineanu, ne-a promis ca ne va da restul de bani, pentru a putea achizitiona pompa de sange. In acest moment, in sectie nu exista o astfel de pompa”, ne-a declarat psihologul sectiei, dr. Ligia Moldovan.
In urma teledonului „Ajuta un INGER“, pentru copiii bolnavi de cancer, organizat, in data de 15 februarie 2008 de catre Asociatia Oncologic Rom, Sectia de Oncohematologie Pediatrica a primit 7 paturi, 5 noptiere, 16 lenjerii pentru pat si un carucior pentru transport alimente. „Insa noi avem mare nevoie sa se finanteze bani in aparate. Avem nevoie de tot… nu avem nimic”, continua psihologul Ligia Moldovan. De asemenea, singura institutie care s-a implicat trup si suflet pentru a le crea acestor micuti un ambient vesel, prietenos, relaxant, este Asociatia Psihosomatica, prin proiectul ONCO-HOPE 2002, care a amenajat o camera de joaca inspirata ca din basme, plina de jucarii, carti cu povesti si cu pereti viu zugraviti, in portocaliu.
Cancerul apare si fara a avea un teren genetic familial
Seful sectiei, dr. Adriana Apostol, ne-a declarat ca „acesti copii vin in fiecare zi sa-si faca tratamentul, iar apoi pleaca acasa. Celor mai multi le facem fise de zi. Aici raman internati doar copiii care trebuie sa faca analize premergatoare diagnosticului si cei care au varsaturi si se simt rau. Majoritatea apartin unor familii sarace, iar parintii fac sacrificii enorme pentru a parcurge in fiecare zi drumul pana la spital”.
Mai mult decat atat, copiii internati si cadrele medicale au suportat cu greu temperaturile ridicate din timpul verii, in sectie neexistand ventilatoare sau aere conditionate. „Cel putin in camera de joaca nu puteam intra cu micutii decat seara, cand se racorea afara, iar tratamentele au fost administrate cu greu, copiilor fiindu-le foarte cald”, explica psihologul Ligia Moldovan.
Tratamentul cancerului la copil include chimioterapie (medicamente care distrug celulele canceroase), iradiere (se foloseste energia radiatiilor pentru distrugerea celulelor canceroase), tratament chirurgical, fie pentru biopsie (scoaterea unei parti din tumora sau a unui ganglion limfatic, din vecinatatea tumorii), fie pentru rezectia tumorii si transplantul de maduva osoasa.
Coralia POPESCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu