joi, 18 octombrie 2012

Seropozitivi inconstienti


Seropozitivi inconstienti

In Constanta sunt tot mai multi tineri infectati cu HIV.
850 persoane seropozitive sunt inregistrate la Spitalul de Boli Infectioase, dintre care doar 700 se trateaza, restul refuzand tratamentul.
Codul Penal ii obliga pe acesti bolnavi sa nu transmita boala mai departe.
In cursul zilei de ieri s-a desfasurat la Constanta prima editie a Scolii Internationale cu tema „Bune practici in ingrijirea pacientilor HIV pozitivi“. Acest eveniment stiintific este organizat cu sprijinul Centrului Clinic de Excelenta HIV Constanta, printr-un parteneriat intre Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta siFundatia Baylor Marea Neagra, Texas Children’s Hospital si Abbott Fund.
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta, dr. Sorin Rugina, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca „acest eveniment este rezultatul unui parteneriat durabil intre Baylor College of Medicine, reprezentata in Romania de Fundatia Baylor Marea Neagra, si profesionistii HIV din Constanta”.
Temele abordate in cadrul celor trei zile ale Scolii Internationale vor viza orientarea actuala in optimizarea ingrijirii pacientilor HIV, prevenirea transmiterii materno-fetale si monitorizarea nou-nascutului, testarea HIV, standardele de ingrijire la Centrul de Excelenta din Romania, tendinte viitoare in terapia HIV, terapia injectabila, diagnosticarea precoce a cancerului la pacientii cu HIV pozitiv, prevenirea si managementul infectiilor oportuniste, aspecte psihosociale asociate infectiei HIV, strategii si tendinte actuale in consilierea copiilor cu HIV pozitiv si a familiilor acestora etc.
Initiativa Internationala Baylor de lupta impotriva SIDA sustine peste 25.000 de copii si adolescenti cu HIV la nivel mondial. In Constanta, prin parteneriatul public privat intre Fundatia Baylor Marea Neagra siSpitalul Clinic de Boli Infectioase, la Centrul de Excelenta Clinica HIV, calitatea ingrijirii si tratamentului copiilor si adolescentilor a dus la scaderea drastica a ratei a mortalitatii de sub 1%. Totusi, in prezent au aparut noi probleme legate de trecerea acestora la varsta adulta si de schimbarea modului de viata, ne-a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundatei Baylor – Marea Neagra.
Informatia si motivarea, doi factori care pot invinge boala
Una din problemele cele mai importante discutate in cadrul acestei intalniri a fost cum sa sustii pacientii sa accepte terapia intreaga viata si sa si-o administreze cu o corectitudine mai mare de 95%, pentru a nu dezvolta tipuri noi si necontrolabile de tulpini virale. Prof.univ.dr. Cercel Streinu a explicat ca sunt doi factori de care cadrele medicale ar trebui sa tina cont. In primul rand, trebuie sa educi pacientul sa-si administreze tratamentul si sa inteleaga toate aspectele negative care ar putea duce la esec terapeutic in cazul in care refuza tratamentul. In al doilea rand, trebuie sa motivezi pacientul sa ia tratamentul toata viata, a precizat dr. Streinu. Acesta a adaugat ca nu se pot lua masuri impotriva persoanelor care refuza tratamentul, desi Codul Penal ii obliga pe acestia sa nu transmita boala mai departe.
Mai mult decat atat, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta detine in baza de date 850 persoane seropozitive, dar, din acestea, doar 700 se trateaza, restul refuzand de la bun inceput tratamentul. Potrivit managerul institutiei spitalicesti, cei mai multi bolnavi seropozitivi au varste cuprinse intre 24-45 de ani, dar sunt si pacienti de 75 de ani.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu