marți, 16 octombrie 2012

“Dreptul de a fi obisnuit”, o sansa pentru bolnavii cu probleme psihice

http://observator.ro/1909/dreptul-de-a-fi-obisnuit-o-sansa-pentru-bolnavii-cu-probleme-psihice-1909.html

“Dreptul de a fi obisnuit”, o sansa pentru bolnavii cu probleme psihice

Te-ai intrebat vreodata cum ar fi sa te trezesti intr-o dimineata, sa te uiti in oglinda si sa nu te recunosti? Ti-ai imaginat ce schimbari s-ar produce in viata ta daca cea care te ajuta sa le faci pe toate – mintea ta – nu te-ar mai asculta?
In perioada 22 ianuarie 2007 – 22 iulie 2008, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia CopiluluiConstanta si Fundatia Estuar Filiala Constanta au desfasurat proiectul „Dreptul de a fi obisnuit”, finantat de Uniunea Europeana in cadrul Programului PHARE 2004-2006.
Proiectul „Dreptul de a fi obisnuit“ a luat sfarsit ieri. Gazda evenimentului a fost sediul Fundatiei Estuar, filiala Constanta din Ovidiu.
Obiectivul general al proiectului a fost acela de a crea un serviciu social complex de integrare a adultilor cu probleme de sanatate in comunitate. Acest proiect a vizat in primul rand crearea unui model de interventie sociala bazat pe principii de incluziune, aliniat cerintelor de integrare europeana, si apoi reducerea spitalizarii psihiatrice pe termen lung (prin consiliere psihologica, activitati terapeutice, educative, de cunoastere si autocunoastere pentru adultii cu probleme de sanatate mintala din Constanta).
Grupurile-tinta ale acestui proiect au fost adultii cu probleme de sanatate mintala din judetul Constanta, apartinatori, membri ai familiilor celor cu probleme de sanatate mintala din judet si reprezentanti ai diversilor actori sociali locali, inclusiv ai autoritatilor locale din judetul Constanta.
Proiectul a oferit servicii sociale unui numar de 251 persoane diagnosticate cu probleme psihice si a informat, instruit si consiliat peste 500 apartinatori, voluntari, specialisti si alti actori sociali.
Proiectul promoveaza principiul egalitatii sanselor
In cadrul proiectului, persoanele diagnosticate cu probleme psihice au desfasurat activitati de terapie prin dans, au jucat in piese de teatru, au participat la competitii sportive si au invatat secretele culinare la „Ora bucatarului”.
„Marginalizarea si discriminarea sunt determinate de atitudinea pe care o au oamenii fata de ei insisi. Prin autocunoastere, ei invata sa se accepte si isi schimba comportamentul, devenind mai increzatori. Acest proiect este primul pas pentru adultii cu handicap psihic in dobandirea independentei si rezolvarea problemelor de zi cu zi. Dreptul de a fi obisnuit sustine incluziunea sociala a adultilor cu probleme de sanatate mintala si isi propune, printre altele, sa raspunda intereselor specifice ale persoanelor cu probleme, promovand principiul egalitatii sanselor si respectarea confidentialitatii”, ne-a declarat Iulia Buzan, director executiv al evenimentului.
Creata in 1993 de Liga Romana pentru Sanatate Mintala si Organizatia „Penumbra“, din Scotia, Fundatia Estuar are misiunea de a oferi optiuni sociale si alternative viabile adultilor cu probleme de sanatate mintala, pentru reintegrarea lor in comunitate. Estuar este prima organizatie din Romania care a oferit un camin si posibilitatea de a duce o viata obisnuita si demna persoanelor cu boli psihice cronice lipsite de locuinta, familie, un loc de munca. Punctele de lucru ale Fundatiei Estuar sunt contactate anual de peste 15.000 de persoane. In Romania, alaturi de centrele de la Bucuresti si Cluj, Estuar are si puncte de contact in judetele Botosani, Constanta si Ploiesti. Fundatia Estuar militeaza pentru cresterea tolerantei si intelegerii fata de persoanele cu nevoi speciale, lupta impotriva practicilor discriminatorii fiind unul dintre principiile fundatiei. Estuar vrea sa schimbe mentalitatea romanilor vizavi de persoanele cu afectiuni psihice, inca marginalizate si stigmatizate de societate.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu