joi, 18 octombrie 2012

Urologia, Cenusareasa Spitalului Judetean


Urologia, Cenusareasa Spitalului Judetean

Urologia, Cenusareasa Spitalului Judetean
Conditiile in care pacientii sunt internati in aceasta clinica sunt greu de imaginat.
Doar o asistenta medicala lucreaza pe fiecare tura, desi clinica are 30 de paturi, de cele mai multe ori ocupate.
In Uniunea Europeana – din care, cu onor, facem parte – o asistenta trebuie sa aiba grija de doi pacienti!
Geamuri sparte, pereti mucegaiti, usi rupte, faianta sparta. Asa s-ar putea descrie Clinica de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de UrgentaConstanta, aflata la etajul cinci al institutiei medicale. Mai mult decat atat, gresia si faianta dateaza din 1969. „Asteptam sa se renoveze si aceasta sectie prin programul de reabilitare a spitalului. Fondul de investitii pentru aparatura este, dupa cate am inteles, zero. Insa ne putem desfasura activitatea si cu aparatele pe care le avem”, ne-a declarat Felix Voinea, seful clinicii. 
In momentul de fata, cele 30 de paturi existente in Clinica de Urologie sunt ocupate, in conditiile in care in fiecare zi solicita internare cel putin sapte persoane. Din fericire, pana acum medicii din cadrul sectiei nu s-au confruntat cu situatia in care doi pacienti trebuie sa imparta acelasi pat. „Pentru cazurile in care avem mai multi pacienti decat numarul de paturi disponibile, folosim canapelele de rezerva. Nu ne face placere sa apelam la aceasta metoda, dar nu avem alta solutie”, ne-a explicat dr. Voinea. 
Medicii au intalnit pana acum toata patologia urologica, dar in crestere este, din pacate, patologia tumorala. „Vin pacienti cu cancer la vezica, cancer la prostata, cancer renal etc. Extrem de multi factori contribuie la cresterea acestei patologii”, ne-a declarat dr. Felix Voinea. Fata de alte sectii din cadrulSpitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, pacientii internati aici nu sunt nevoiti sa isi cumpere singuri medicamente si materiale sanitare deoarece medicii incearca sa adapteze tratamentele pe ce medicamente sunt in farmacia unitatii spitalicesti, iar disfunctionalitatile care apar se rezolva repede. 
„Ne-ar trebui aparatura pentru urologia inalta”
Aparatele cu care medicii urologi isi desfasoara activitatea in cadrul clinicii s-au defectat de nenumarate ori, insa, din cauza lipsei de fonduri, medicii nu au avut alta solutie decat sa le repare. Seful sectiei povesteste ca cel mai adesea s-au defectat electrocauterele care se folosesc pentru operatiile endoscopice, avand peste 12 ani de functionare. Medicul adauga faptul ca, pentru a se dezvolta aceasta clinica, ar fi nevoie de aparatura performanta. „Ne-ar trebui aparatura pentru urologia inalta, aparate pentru nefroscopie, enteroscopie, aparat Roentgen, care este foarte greu de achizitionat si de instalat”, este de parere medicul.
De asemenea, in acest moment, clinica este dotata cu aparatura necesara efectuarii operatiilor de enterologie joasa- aparatura pentru efectuarea tratamentelor pentru prostate, vezicii urinare, uretrei, instrumentarul necesar chirurgiei deschise, aparatura pentru efectuarea ureteroscopiei.
Mai mult decat atat, Clinica de Urologie se confrunta cu un deficit de personal, sectia avand doar sapte medici urologi, primari si specialisti. De asemenea, pentru 30 de paturi sunt doar trei asistente, in contextul in care, in Uniunea Europeana, o asistenta trebuie sa aiba grija de doi pacienti. Multe asistente au plecat in strainatate din cauza faptului ca salariul este mult mare ca in Romania, iar conditiile, mult mai bune, explica seful clinicii, dr. Felix Voinea.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu