joi, 18 octombrie 2012

Familie noua pentru un baietel abuzat de tatal sau


Familie noua pentru un baietel abuzat de tatal sau

Totul e bine cand se sfarseste cu bine…
Copilul si fratele lui mai mare au fost gasiti in comuna Aliman, la 100 de km de Constanta, la o familie de romi.
Dupa mai multe sesizari, DGASP Constanta a facut lumina in acest caz.
In editia din data de 4 septembrie a.c. a ziarului „Observator“ v-am prezentat cazul unui baietel in varsta de numai trei ani, pe nume Daniel, despre care existau informatii certe ca este abuzat de tatal sau. Mama lui Daniel a decedat anul trecut, la varsta de numai 28 de ani, din cauza unor probleme grave de sanatate. Tatal este muncitor in port, si cum munca ii ocupa foarte mult timp din zi si din noapte, nu mai gaseste timp sa aiba grija de copii. Daniel are un frate mai mare, in varsta de cinci ani. Dupa moartea mamei, tatal copiilor, Mihail A., s-a decis sa stea in gazda la o familie din Constanta, pe care o platea in fiecare luna pentru a avea grija de copii cat timp era plecat la munca. 
Familia i-a indragit repede pe copii si a remarcat ca Daniel era batut sistematic si brutal de tatal sau. Ei ne-au povestit ca in luna iunie Daniel a fost lovit si dat cu capul de butelie pana cand fata i s-a umplut de sange. Au incercat sa-l scape pe micut de chin si i-au propus tatalui sa-l dea spre adoptie unei familii tinere din Campulung, al carei singur vis este sa aiba un copil. Mihail A. a fost imediat de acord si a acceptat ca Daniel sa ajunga la cei care doreau sa-l adopte.  „Timp de doua luni copilul a fost la noi in vacanta la Campulung, pentru ca tatal a vrut sa il lase pe strada. Dar nu putem tine un copil fara acte, fara nimic, oricat de mult am vrea sa il ajutam. Noi suntem dispusi sa il ajutam pe copil cu ce putem”, ne-a povestit familia care a dorit sa il adopte pe Daniel. 
Nu se stie ce l-a impins pe Mihail A. sa-si schimbe intentiile, dar, in momentul in care Daniel s-a intors din vacanta la familia unde stateau cu chirie, el a venit si l-a luat pe baiat, pentru a-i pierde urma. Cand l-am contactat pe Mihail, ne-a asigurat ca cei doi fii ai sai sunt in siguranta, la niste rude din Aliman. Ne-a spus ca acolo au parte de cele mai bune conditii, sunt bine ingrijiti si, atunci cand va face rost de o casa de la Primarie, ii va aduce din nou la Constanta. A negat ca i-ar fi abuzat vreodata pe copii si i-a acuzat pe cei care ne-au sesizat cazul ca sunt intermediari intr-o „afacere” de adoptie. Materialul prezentat de noi a fost practic semnalul pentru Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta (DGASP) de a face lumina in acest caz. 
Copilul traia in conditii greu de imaginat
La sfarsitul saptamanii trecute, familia din Campulung care isi dorea foarte mult sa il adopte pe micutul Daniel a primit un telefon chiar de la tatal acestuia, prin care le cerea sa vina cat mai repede la Constanta, pentru a discuta despre soarta copilului. Luni, cei doi soti au ajuns impreuna cu tatal baiatului in comuna Aliman. Copilul statea impreuna cu fratele lui mai mare la o familie de romi. „Cand i-am vazut, mi-au dat lacrimile. Erau neingrijiti, cu hainele murdare, flamanzi si ca vai de ei. In cele din urma, tatal a fost de acord sa-l infiem pe Daniel si ne-a intrebat daca putem sa-l luam in grija si pe fratele lui. Am fost de acord imediat si ne-am deplasat la DASPC”, ne-a povestit familia respectiva.
„S-au facut toate formele legale pentru ca cei doi copii sa fie dati sub ocrotire acestei familii si, mai mult decat atat, s-au solutionat toate sesizarile in legatura cu acest caz. De asemenea, copiii au fost examinati de un psihiatru si un pediatru. Tatal a cerut sa ii viziteze o data pe luna, iar familia care a luat baietii sub ocrotire a acceptat”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al DGASP, Roxana Onea. Incepand de azi, cei doi frati vor frecventa cursurile unei gradinite din Campulung si, incet-incet, vor incepe sa duca o viata normala, ca orice copil de varsta lor. 
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu