vineri, 19 octombrie 2012

Filmul „Dincolo de dealuri”, regizat de Cristian Mungiu - Pe marele ecrane din 26 octombrie


După dealuri


„După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă. ...

Filmul lui Cristian Mungiu, "Dincolo de dealuri", a fost primit cu entuziasm la festivalul de la Cannes. Pelicula a fost prezentată vineri seară și a fost înscrisă sâmbătă după-amiază în competiția oficială.

Regizorul român a fost primul dintre reprezentanții țării noastre care a intrat  în competiția oficială. Pelicula marchează revenirea lui Mungiu, după cinci ani de când a obținut trofeul Palme d'Or cu drama "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile".

Deși filmul are șanse să se claseze printre primele locuri, sala unde a avut loc proiecția de presă fiind arhiplină la Cannes, criticii spun că șansele ca Mungiu să mai obțină un titlu Palme D'or, cum s-a întâmplat cu celebrul "4,3,2" sunt destul de scăzute. 

Foarte rar s-a întâmplat ca un regizor să cucerească de două ori premiul la Cannes, dar poate avea un loc în palmares cu un alt premiu”, susține Manuela Cernat, critic de film.

Cristian Mungiu nu este însă singurul reprezentant al României la festivalul de la Cannes. Scurtmetrajul "Orizont", în regia lui Paul Negoescu, a fost selectat la secțiunea "Semaine de la Critique". 

De asemenea, proiectul "Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie, a fost selecționat pentru Atelierul 2012 al secțiunii Cinéfondation de la Festivalul de Film de la Cannes, alături de alte 14 proiecte din 14 țări.  

România va fi reprezentată anul acesta și în programul "Producers on the move", din cadrul rețelei European Film Promotion, de producătoarea Monica Lazurean Gorgan.

Și regizorul român Bobby Păunescu va participa anul acesta la Festivalul de Film prin nou înființata companie cinematografică Solar Pictures, cu sediul în Statele Unite.

Pentru al șaptelea an consecutiv, România va fi prezentă la cel mai important eveniment dedicat industriei de film, Marché du Film. Standul românesc de la Cannes are drept scop promovarea cinematografiei românești pe plan internaþional.  

Cea de-a 65-a editie a Festivalului de Film de la Cannes se desfășoară în perioada 16 - 27 mai.

TRAILER http://www.cinemagia.ro/trailer/dupa-dealuri-8045/



INTERVIU: Cosmina Stratan, despre "După dealuri": A fost aproape ca o viaţă paralelă pentru mine


Cosmina Stratan, care a primit - alături de Cristina Flutur - premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes, pentru rolul din "După dealuri", de Cristian Mungiu, a declarat într-un interviu acordat Mediafax că, pentru ea, lucrul la acest film a fost aproape "ca o viaţă paralelă".
Lungmetrajul "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, a primit, duminică, două premii la Festivalul Internaţional de la Cannes: premiul pentru scenariu (Cristian Mungiu) şi premiul pentru interpretare feminină (ex aequo Cosmina Stratan şi Cristina Flutur).

sursa gandul.info; B1TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu