joi, 18 octombrie 2012

Asalt nocturn la cabinetul dentar in regim de urgenta


Asalt nocturn la cabinetul dentar in regim de urgenta

Asalt nocturn la cabinetul dentar in regim de urgenta
Pentru o consultatie in timpul noptii pacientii platesc 50 de lei.
Pana la 18 ani, tratamentele sunt decontate integral de asigurarile de sanatate.
Persoanele care au probleme cu dantura pe timpul noptii sau in week-end, atunci cand cabinetele particulare sunt inchise, se pot adresa cabinetului de stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Din pacate, insa, asistenta medicala de urgenta nu este gratuita decat pentru copii, adultii fiind nevoiti sa scoata bani din buzunar. Pachetul de servicii medicale de medicina dentara preventiva si tratamente de medicina dentara in ambulatoriul de specialitate de medicina dentara cuprinde consultatii, terapia cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare, tratamentul paradontitelor apicale, tratamentul afectiunilor parodontiului marginal si activitatile profilactice. „Serviciile de medicina dentara prevazute in pachetul de servicii de baza pot fi efectuate de oricare dintre medicii dentisti, cu exceptia tratamentelor ortodontice, deoarece acestea tin numai de competenta medicilor de specialitate in ortodentie”, ne-a declarat dr. Nicolae Vatafu.
Totusi, persoanele care se adreseaza cabinetului beneficiaza de preturi mai reduse fata de alte cabinete stomatologice particulare, deoarece medicii au o colaborare cu reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta. 
Consultatia primara, 11,57 lei
Investigatiile paraclinice includ consultatia primara, stabilirea diagnosticului si elaborarea planului de tratament, consultatia secundara, stabilirea diagnosticului si planul de tratament complex, radiografie retroalveolara si radiografia panoramica, inclusiv filmul.  Pentru consultatia primara, stabilirea diagnosticului si elaborarea planului de tratament, pacientii trebuie sa scoata din buzunar suma  de 11,57 lei. Tariful consultatiei secundare, stabilirea diagnosticului si planul de tratament complex costa 14,49 lei. Pentru o radiografie retroalveolara, bolnavii trebuie sa plateasca 7,03 lei. 
Periajul dentar profesional costa 14,49 lei si este decontat integral pentru copiii intre 0-18 ani, iar clatirile bucale cu solutii fluorurate costa 11,25 lei. Controlul oncologic preventiv confirmat costa trei milioane lei vechi si este, de asemenea, decontat integral pana la 18 ani.
In fiecare noapte, cel putin zece pacienti
„Majoritatea persoanelor se adreseaza noaptea acestui cabinet in regim de urgenta intre orele 20.00-1.00, cand toate cabinetele particulare sunt inchise”, ne-a declarat medicul stomatolog Nicolae Vatafu. 
Cabinetul a fost dotat cu aparatura medicala moderna, in valoare de 500 milioane lei vechi si are in prezent toate dotarile necesare, de la lampa pentru obturatii foto polimerizabile, aparat pentru detartraj cu ultrasunete, dus bucal cu bicarbonat de sodiu, lampa de fotopolimerizare cu ultraviolete, care ajuta la intarirea materialului de plomba. 
In fiecare noapte, aici ajung cel putin zece persoane, majoritatea, in varsta, cu diferite urgente stomatologice, cel mai adesea, cu stomatite acute, abcese dentare si pulpite acute. Tarifele din cursul noptii sunt diferite fata de cele din timpul zilei. Astfel, daca o consultatie in cursul zilei costa 11,57 lei, in cursul noptii persoanele care au nevoie de o consultatie trebuie sa plateasca 50 lei. In week-end este cel mai aglomerat, cabinetul stomatologic fiind asaltat de cel putin 20 de persoane in fiecare zi. 
Coralia POPESCU

2 comentarii: