vineri, 19 octombrie 2012

Rectorul Aurel Papari, omul din spatele canonizării lui Andrei Şaguna

Mitropolitul Andrei Şaguna a fost canonizat la Sibiu, după liturghia din 29 octombrie, în prezenţa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române şi a preşedintelui Traian Băsescu. 
Puţină lume ştie însă că artizanul acestui fapt a fost Rectorul Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa,care  a început demersurile pentru canonizarea Mitropolitului Andrei încă din anul 1993. După 18 ani a reuşit , a influenţat  totodata şi ziua de prăznuire a sfântului: 30 noiembrie în loc de 16 iunie (ziua în care Andrei Şaguna a trecut la cele veşnice).



Primele demersuri pentru canonizare au început în anul 1993 şi au fost iniţiate de Fundaţia şi Universitatea „Andrei Şaguna, cu prilejul manifestărilor organizate pentru comemorarea a 120 de ani de la moartea ierarhului. Anual au fost organizate festivităţi şi manifestări ştiinţifice care au avut în prim plan figura mitropolitului ardelean.
La Constanţa, în memoria lui Andrei Şaguna, a luat fiinţă Editura Fundaţiei „Andrei Şaguna” pe lângă Fundaţia şi Universitatea condusă de domnul Prof.univ.dr Aurel Papari.
În 1998, după ce ideea a căpătat tot mai mulţi susţinători, a fost prezentată în Senatul României o declaraţie prin care a fost propusă, în numele Fundaţiei „Andrei Şaguna”, canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna. 
În acelaşi an a fost prezentat Patriarhului Teoctist un memoriu pentru declanşarea procedurilor de canonizare. 
A urmat o serie de evenimente culturale (simpozioanele naţionale „Andrei Şaguna – contemporanul nostru”, „Andrei Şaguna – Marele român”), a fost instituită Distincţia academică „Spiritul Şagunist”, s-a publicat lucrarea „Andrei Şaguna – Marele Român”. Toate pentru promovarea imaginii Mitropolitului Şaguna.
Pentru marcarea acestor initiative s-a adus în faţa universităţii o statuie de bronz, în greutate de şapte tone şi înaltă de cinci metri, care-l reprezintă pe Andrei Şaguna, aşezat pe scaunul de episcop. 
În anul 2008, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a instituit Premiul „Andrei Şaguna” în valoare de 2000 de euro, la iniţiativa şi cu susţinerea financiară a Fundaţiei „Andrei Şaguna”, decernat la propunerea Consiliului academic al Universităţii. 
Dialogul cu Patriarhia a continuat şi după alegerea Preafericitului Daniel, care a primit Memoriul pentru canonizarea lui Andrei Şaguna, adresat de universitatea constănţeană, cu prilejul Bicentenarului Andrei Şaguna.


http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/traian-basescu-si-victor-ponta-au-asistat-la-canonizarea-mitropolitului-andrei-saguna-de-la-sibiu.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu