marți, 16 octombrie 2012

Vara, sezonul alergiilor


http://observator.ro/2120/vara-sezonul-alergiilor-2120.html


Vara, sezonul alergiilor

Vara, sezonul alergiilor
Potrivit medicilor specialisti, poluarea este principalul motiv care conduce la aparitia alergiilor.
Vara, multe persoane prezinta o sensibilitate crescuta la praf, puf, polen de la flori de crin, tei si diversi arbusti. De asemenea, exista plante, cum sunt urzicile, dar si unele insecte care, prin intepaturi, pot provoca iritatii. De aceea, atunci cand incepe cositul, iar oamenii de la tara umbla cu mainile prin iarba proaspat taiata, ei se pot alege cu asemenea eruptii, mai ales daca stau si la caldura.
Pe de alta parte, soarele poate fi un inamic puternic impotriva sanatatii pielii, existand persoane cu alergii la razele solare sau caldura puternica. Transpiratia este un alt factor declansator de alergii. Din cauza temperaturilor ridicate, vara alimentele se altereaza mai repede. „Oamenii trebuie sa fie atenti la ce mananca, pentru ca ouale, carnea sau branzeturile stricate pot da, pe langa probleme digestive, si alergii destul de grave, care necesita uneori chiar spitalizarea”, a afirmat dr. Victoria Sava, medic de familie.
De asemenea, aceasta este de parere ca poluarea determina si cresterea numarului de alergii. „Exista legaturi stranse intre poluarea provenita din trafic si alergiile dobandite. Atmosfera bogata in dioxid de carbon si cresterea temperaturii la nivel global cresc riscul aparitiei diferitelor alergii. Trebuie sa evitam cat putem zonele poluante. Mai ales copiii trebuie protejati, deoarece sunt foarte sensibili, iar numarul celor care sufera de alergii este foarte mare”, a continuat dr. Sava.
Simptomele alergiei pot fi de mai multe tipuri: respiratorii – cu crize de stranut, lacrimare si curgerea nasului, cutanate – insotite de mancarime a pielii si edeme, digestive – manifestate prin gastroenterocolite, si, mai grav, cardiovasculare – sub forma socului anafilactic, care poate duce la deces. Cel mai des intalnite sunt mancarimile de piele, insotite de aparitia unor „bubite“ mici, rosiatice, ca de intepatura de tantar.
„Pentru a putea preveni aceste afectiuni, cel mai indicat este vaccinul antialergic. Daca nu se recurge la acesta, atunci este bine ca populatia sa aiba in vedere cateva masuri profilactice. Spre exemplu, alimentele perisabile trebuie evitate sau consumate pe loc, si nu dupa cateva zile de la cumparare. Soarele in exces, caldura sau praful sunt alti factori care favorizeaza aparitia alergiilor de vara si, de aceea, este bine sa-i evitam”, a conchis medicul de familie.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu