marți, 16 octombrie 2012

Medicii nu vad cu ochi buni distribuirea medicamentelor

http://observator.ro/2116/medicii-nu-vad-cu-ochi-buni-distribuirea-medicamentelor-2116.html


Medicii nu vad cu ochi buni distribuirea medicamentelor

Medicii specialisti in boli infectioase dezaproba ideea de a distribui in farmaciile cu circuit deschis medicamente HIV-SIDA. Motivul principal este ca, astfel, doctorii ar pierde relatia cu pacientii, una dintre conditiile esentiale pentru prelungirea vietii bolnavilor.
Decizia Ministerului Sanatatii, de distribuire a acestor medicamente, in vigoare din primavara acestui an, a fost dezaprobata de organizatiile pacientilor HIV-SIDA, care reclama nerespectarea dreptului la confidentialitate si riscurile la care se expun daca isi procura medicatia din farmaciile cu circuit deschis.
In cadrul unui seminar pe tema HIV-SIDA, desfasurat, sambata, la Constanta, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals“, dr. Adrian Streinu Cercel, a subliniat ca este foarte important ca bolnavii de HIV-SIDA sa isi ia medicamentele in spital, pentru o mai buna relatie cu doctorii si psihologii.
„Aceasta boala implica multe probleme de ordin psihic, de la reactiile adverse ale unora dintre medicamente la alte probleme sociale si de perceptie a bolii, astfel ca este extraordinar de importanta discutia cu un medic si cu un psiholog, iar asta se intampla numai in spital. La farmacie n-o sa-i intrebe nimeni ce mai fac”, a afirmat dr. Streinu.
In Romania sunt inregistrati aproximativ 7.600 pacienti, dintre care sunt tratati aproximativ 6.500. Dintre ei, copiii sub 15 ani sunt 400, sub 20 de ani – 4500, iar peste 20 de ani – 1.600.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu