miercuri, 17 octombrie 2012

Recuperarea medicala, la cota de avarie

http://observator.ro/3140/recuperarea-medicala-la-cota-de-avarie-3140.html


Recuperarea medicala, la cota de avarie

Recuperarea medicala, la cota de avarie
Aparatura Bazei de fizioterapie si recuperare medicala este veche si, mai mult de jumatate, nefunctionala.
Cadrele medicale declara ca daca nu se vor face dotari in cel mai scurt timp sectia se poate inchide.
Zilnic, peste 100 de bolnavi necesita proceduri de toate tipurile.
Baza de fizioterapie si recuperare medicala din cadrul Policlinicii nr. 2 este extrem de aglomerata, fiind cea mai mare din tot judetulConstanta. Zilnic, aici ajung chiar si 100 de pacienti din Constanta si judetele limitrofe.
Acestei sectii i se adreseaza in principal persoanele in varsta cu venituri mici, care nu isi permit sa mearga la un cabinet particular de fizioterapie. Toate procedurile sunt gratuite, acestea fiind decontate deCasa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta. „Pacientii trebuie sa se prezinta doar cu trimitere de la medicul de familie si cu buletinul sau cartea de identitate”, ne-au declarat asistentele. Tratamentele se fac o data sau de doua ori pe an, in functie de afectiune si stadiul bolii. Baza de fizioterapie si recuperare medicala este impartita in mai multe compartimente, si anume compartimentul de electroterapie, care cuprinde electroterapia de joasa si medie frecventa, compartimentul de impachetari cu parafina, compartimentul cu dusul pentru masaj, compartimentul pentru hidroterapie, sala de gimnastica medicala si, nu in ultimul rand, bazinul, care in acest moment este nefunctional, din cauza conditiilor improprii.
Procedee medicale cu aparatura veche si… nefunctionala
Cei care apeleaza la aceste servicii sufera in general de afectiuni degenerative si reumatologice. Acestia apeleaza la terapia durerii si tratament fizioterapeutic, care nu dau dependenta. Cadrele medicale sunt nemultumite din cauza faptului ca aparatura este veche si, mai mult de jumatate, nefunctionala. „Trebuie facute investitii cat mai curand in aparatura, in primul rand, deoarece este imbatranita. In al doilea rand, avem nevoie de igienizare, deoarece grupurile sanitare sunt un dezastru”, adauga asistentele. Cadrele medicale declara, de asemenea, ca daca nu se vor face investitii in cel mai scurt timp baza de fizioterapie si recuperare medicala va deveni o amintire. Iar acest lucru nu va fi o pierdere numai pentru asistentele care se vor vedea fara locul de munca, ci si pentru pacientii care vin din tot judetul Constanta pentru proceduri medicale.
Si tinerii pot apela la serviciile oferite de Policlinica nr. 2. Cei care au probleme medicale pot face sedinte gratuite la sala de gimnastica medicala, sub supravegherea atenta a unor profesori de gimnastica medicala.
Dusul scotian… o amintire
De asemenea, pacientii pot beneficia de bai din plante, dusuri cu masaj, impachetari cu parafina, dusuri subacvale, bai galvanice, serviciile acoperind toata plaja de aplicatii de fizioterapie. Dusurile subacvale au efect benefic in cazul durerilor de muschi si al durerilor de articulatii. Cadrele medicale recomanda impachetarile cu parafina in afectiunile degenerative. Pacientii care solicita bai galvanice trebuie sa suporte cazile ruginite si peretii plini de igrasie. Acum cativa ani se putea apela si la dusul scotian, care era la mare cautare. Din pacate, in momentul de fata, acesta a ramas doar o dulce amintire, atat pentru asistente, cat si pentru persoanele care au nevoie de aceasta procedura. „La dusul scotian apa calda alterneaza cu apa rece. Se face dus cu apa calda timp de 50-60 secunde, apoi imediat dus rece, de durata foarte scurta, 2-10 secunde. Este un mijloc de improspatare si inviorare a corpului, dar poate fi suportat cu efecte salutare numai de persoanele calite. Era foarte cautat si de femeile care voiau sa scape de celulita”, ne-a explicat o asistenta. Nu numai dusurile scotiene au ramas o amintire din cauza instalatiilor ruginite, ci si o parte din procedurile de hidroterapie, bazinul si chiar sauna, care nu a functionat, de altfel, niciodata.
Deficit de personal
Baza de fizioterapie si recuperare medicala a fost infiintata in 1985, iar de atunci si pana in prezent nu s-au mai facut investitii majore.
In afara lipsei dotarilor din aceasta sectie, asistentele si medicii se confrunta, in aceasta perioada, si cu temperaturile extrem de ridicate, personalul medical fiind obligat sa lucreze in conditii greu de imaginat. „Nu avem ventilatoare, iar de aer conditionat nici nu poate fi vorba”, a spus o asistenta. O alta problema majora care i-a lovit ca un trasnet pe toti este deficitul de personal specializat, cele sase asistente facand fata cu greu numarului mare de persoane care se prezinta zilnic pentru proceduri. „Avem nevoie de personal chiar si in conditiile acestea, in care sunt inchise anumite sectoare de activitate, si aici ma refer la bazin, la o parte din hidroterapie si la sauna. Din cauza lipsei de personal pacientii pot astepta si doua-trei ore la rand”, au adaugat asistentele.
Nu numai Baza de fizioterapie si recuperare medicala a fost lasata in paragina, ci toata institutia sanitara arata ca dupa bombardament. Gunoaiele si mucurile de tigara fac parte din decorul acestei institutii sanitare, pacientii obisnuindu-se de mult cu mizeria care ii intampina de fiecare data, atat la intrare, cat si pe holuri.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu