miercuri, 17 octombrie 2012

La externare, medicii uita sa prescrie retete bolnavilor

http://observator.ro/3085/la-externare-medicii-uita-sa-prescrie-retete-bolnavilor-3085.html


La externare, medicii uita sa prescrie retete bolnavilor

La externare, medicii uita sa prescrie retete bolnavilor
Acest fapt reiese dintr-un studiu statistic realizat in primul semestru al anului, de CJAS.
Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca au fost centralizate rezultatele chestionarelor inmanate pacientilor internati in spitalele din Constanta. Astfel, in primul semestru al acestui an, 400 de persoane, dintre care 216 de sex feminin si 184 de sex masculin, au raspuns intrebarilor din chestionarul CJAS. Cei care au raspuns sunt deopotriva din mediul rural si urban: 66% locuiesc in orase si 34% la tara. Dintre persoanele chestionate, erau internate in spital 276, iar restul, de 124, tratate in ambulatoriu. S-au formulat 26 de intrebari, de la cunostinte despre activitatea furnizorilor de servicii medicale si sistemul de asigurari sociale de sanatate la drepturile pacientilor. La intrebarea „Cunoasteti care sunt drepturile si obligatiile dumneavoastra in calitate de persoana asigurata?”, 87,75% dintre cei intervievati au raspuns ca isi cunosc bine si foarte bine drepturile si obligatiile, iar restul, de 12,25%, au raspuns ca nu si le cunosc si ca nici macar nu-i intereseaza.
Dintre persoanele intrebate daca sunt inscrise la un medic de familie in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, 93% au raspuns afirmativ, iar restul, de 7%, au zis ca nu vad rostul inscrierii la un medic de familie. Dintre cei inscrisi la un medic de familie, doar 6,65% si-ar schimba medicul si doar 39,25% se programeaza pentru consultatii, restul, de 60,75%, spunand ca nu a fost cazul pana acum.
In urma centralizarii raspunsurilor reiese faptul ca 90% dintre persoanele intervievate asteapta, in medie, o ora pentru a fi consultate de medic, iar restul, de 10%, chiar si mai mult. 18,75% au declarat ca problemele medicale pentru care s-au adresat medicului au fost rezolvate partial. Dintre intervievati, 325 persoane au afirmat ca timpul alocat consultatiei medicale a fost suficient, iar 75 au declarat ca a fost insuficient.
De asemenea, persoanele intervievate au fost nevoite sa acorde note de la 1 (minim) la 3 (maxim) pentru comportamentul si atitudinea medicului de familie si asistentei si pentru aspectul cabinetului medical si al salii de asteptare. In final, 85,5% dintre pacienti au acordat cate 3 puncte la fiecare dintre cadrele medicale. Dintre cele 400 de persoane intervievate, 232 au fost internate in ultimele sase luni intr-un spital, iar dintre acestea, 97,25% au fost insotite pe sectie de personal sanitar. Dintre persoanele internate, doar la 85,5% li s-au administrat medicamente in spital. In cazul in care medicamentele au fost cumparate de familie, 98,25% au primit reteta simpla eliberata de medicul din spital.
La externare, doar 287 dintre pacienti au primit retete compensate si gratuite, iar restul, de 113, nu. „Acest lucru ne nemultumeste, deoarece in contractul-cadru este stipulat ca la externare pacientul trebuie sa primeasca obligatoriu reteta”, a conchis dr. Mihaela Vranceanu, directorul adjunct al CJAS.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu