miercuri, 17 octombrie 2012

Persoanele fizice autorizate, luate la puricat!


Persoanele fizice autorizate, luate la puricat!

Persoanele fizice autorizate, luate la puricat!
In topul datornicilor catre CJAS continua sa se afle avocatii si notarii.
In cursul lunii august, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta (CJAS) a efectuat controale la sase persoane fizice autorizate. In urma verificarilor s-a recuperat suma de 20 milioane lei vechi. „Suma nu este mare, dar trebuie sa se tina cont de faptul ca au fost controlate doar sase persoane fizice autorizate din cateva zeci de mii”, ne-a declarat directorul-presedinte al CJAS, dr. Liviu Mocanu. Pana in momentul de fata, din totalul de 10 miliarde lei vechi care reprezinta datorii sau restante ale acestor societati mici s-a recuperat doar 50%, mai precis, 5 miliarde lei vechi.
Directorul-presedintele CJAS a adaugat faptul ca urmeaza ca pana la sfarsitul anului sa se recupereze restul de bani. „Asa se intampla in fiecare an. In ultimele patru-cinci luni ale anului vin si platesc, deoarece in timpul primaverii si verii acumuleaza bani si apoi isi aduc aminte ca trebuie sa cotizeze si la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, pentru a fi la zi”, ne-a explicat dr. Mocanu.
In cazul in care persoanele fizice autorizate nu platesc aceasta contributie, conducerea CJAS a anuntat ca se va trece la executare silita si se vor aplica, de asemenea, majorari si penalitati. „Daca taximetristii sunt in regula in momentul de fata, nu inteleg de ce avem probleme cu avocati, notari si alte categorii sociale care cunosc foarte bine legile”, a conchis dr. Liviu Mocanu.
Impozitele pe care persoanele fizice autorizate sunt obligate sa le plateasca, potrivit legii actuale, sunt impozitul la norma, platit la Fisc, si contributia asigurarilor sociale de sanatate, care se plateste la Casa Judeteana de Sanatate. Primul este 16% din norma de venit, iar al doilea este, incepand de la 1 iulie 2008, 5,5%.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu