miercuri, 17 octombrie 2012

SMURD-ul, inaugurat oficial la Constanta


SMURD-ul, inaugurat oficial la Constanta

SMURD-ul, inaugurat oficial la Constanta
In componenta serviciului intra sase masini de interventie, dintre care una de reanimare si cinci de prim ajutor.
Ieri, in prezenta ministrului Internelor si Reformelor Administrative, Cristian David, a ministrului Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, subsecretarului de stat al Ministerului Sanatatii Publice, Raed Arafat, si al altor oficialitati militare si civile, centrale si locale, a avut loc festivitatea de operationalizare a Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Constanta.
In componenta SMURD Constanta sunt sase masini de interventie, dintre care cinci sunt tip B, mai precis pentru prim ajutor, si una este tip C (terapie intensiva si resuscitare). Pentru inceput se vor folosi doar doua ambulante tip B, care vor stationa in subunitatile ISU Dobrogea din Mangalia si, respectiv, municipiul Constanta – Detasamentul Palas. Ambele au echipajul format din sofer si alti doi subofiteri servanti, toti trei avand pregatire de paramedic, personal asigurat de ISU Dobrogea.
Subsecretarul de stat, dr. Raed Arafat, a declarat, ieri, ca „aceasta este a treia incercare de a infiinta Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Constanta, si se pare ca este cea reusita. Acest serviciu este complementar Serviciului de Ambulanta, si sper ca va exista o relatie deosebita intre cele doua”. De asemenea, Eugen Nicolaescu a adaugat ca „numarul interventiilor SMURD la nivel national s-a dublat, si acesta este un lucru ingrijorator”.
Ambulantele, dotate la cele mai inalte standarde
Ambulantele de tip B sunt dotate cu geanta de prim ajutor echipata in primul compartiment cu locometru, tensiometru, fese, seringi de toate marimile, ciocanel de reflexe. Compartimentul de traume include baloanele de respiratie. Compartimentul anterior este dotat cu solutiile perfuzabile. Ambulantele au in componenta un aparat destinat monitorizarii si masurarii functiilor vitale, alcatuit din trei module detasabile – modulul monitor, modulul pacient si modulul defibrilator. Aceste trei modele comunica intre ele prin bluetooth, functia cea mai importanta fiind transmiterea de date. De asemenea, alte componente sunt injectomatul automat, un compartiment frigorific destinat depozitarii unor fragmente de membre amputate sau anumite medicamente si trei targi – targa plianta, targa lopata, targa vatum.
Urmatoarea ambulanta care va deveni operationala este cea tip C. Pentru aceasta, inspectoratul va asigura un sofer si un servant, ambii avand pregatire de paramedic, iar Unitatea de Primire Urgente aSpitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta va asigura o asistenta si un medic. Masina va stationa la Unitatea de Primire Urgente, iar operationalizarea ei depinde de pregatirea si instruirea cadrelor medicale ale Unitatii de Primire Urgente, cele ale ISU fiind deja specializate.
In luna septembrie vor deveni operationale alte doua ambulante tip B. Acestea vor avea echipajul format tot din sofer si doi servanti, toti cu pregatire de paramedic, personal asigurat tot de ISU Dobrogea. In acest sens, opt soferi si 16 servanti urmeaza sa plece la cursurile de pregatire. Ambulantele vor stationa la Detasamentele de pompieri Port si respectiv Medgidia.
Ultima ambulanta tip B va avea echipaj similar celorlalte de acelasi tip si va participa si ea la misiuni pana la sfarsitul acestui an. Inca nu s-a stabilit daca va fi distribuita la Statia de Pompieri Tuzla sau la cea de la Harsova. Decizia va fi luata dupa o analiza a solicitarilor si a timpului de raspuns la interventii. Mai mult decat atat, dispecerizarea echipajelor SMURD va fi asigurata de catre Serviciul Judetean de AmbulantaConstanta.
Gama interventiilor la care este solicitat SMURD include urgentele care pun viata unei persoane, sau a mai multora, in pericol imediat. Acestea includ accidentele rutiere, exploziile, accidentele de munca sau casnice, cum ar fi caderea de la inaltime sau electroculare, starile de inconstienta care includ si stopurile cardiorespiratorii, suspiciunile de infarct, insuficientele respiratorii acute si, nu in ultimul rand, accidentele colective.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu