marți, 16 octombrie 2012

Desi accidentele sunt in toi – Vara, numarul donarilor de sange scade ingrijorator

http://observator.ro/2118/desi-accidentele-sunt-in-toi-vara-numarul-donarilor-de-sange-scade-ingrijorator-2118.html


Desi accidentele sunt in toi – Vara, numarul donarilor de sange scade ingrijorator

Desi accidentele sunt in toi – Vara, numarul donarilor de sange scade ingrijorator
In ultimele doua-trei saptamani, Centrul de Transfuzii Sanguine se confrunta cu reducerea la jumatate a cantitatii de sange recoltata zilnic.
Desi exista o prevedere in lege care stipuleaza ca ar trebui sa se dea un buget pentru promovarea donarii de sange, pana in prezent nu s-au alocat fonduri.
Potrivit directorului unitatii sanitare, dr. Alina Dobrota, caldura din perioada sezonului estival nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare pentru donatorii de sange, daca acestia isi iau toate masurile de precautie – sa consume lichide, sa se alimenteze corespunzator si sa nu iasa in caldura. Dr. Drobota crede ca numarul donatorilor scade in sezonul estival deoarece, in primul rand, este perioada vacantelor, iar in al doilea rand, persoanele din mediul rural sunt ocupate cu munca specifica acestui anotimp. „Trebuie sa ne descurcam cu ceea ce recoltam noi, doar in cazuri speciale solicitam sange de la alte centre de transfuzii”, a mai precizat aceasta.
Pentru ca cererea de sange este mare, iar numarul donatorilor este, in continuare, scazut, autoritatile sanitare au considerat ca este necesar sa stimuleze acest act. Donatorii de sange primesc, la cerere, sapte tichete de masa in valoare totala de 50 lei, o zi libera de la locul de munca si beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport in comun de la domiciliu la centrul medical. In plus, orice donator are dreptul sa primeasca, la cerere, un buletin de analiza cu rezultatele testelor efectuate.
In momentul de fata, directorul unitatii sanitare ne-a asigurat ca nu lipseste la nici una dintre grupele de sange vreo punga de sange, insa, din pacate, rezervele sunt mult mai reduse decat inainte. „Intrucat s-a redus cam la jumatate recoltarea, evident ca s-au redus si rezervele pe anumite grupe – pe O1 si pe B3, de vreo doua luni – solicitarile sunt mai mari decat cantitatea recoltata de la donatorii care vin, si atunci stocurile se mentin mai scazute decat in celelalte perioade ale anului. Evident, in orice clipa ne putem trezi in situatia in care sa nu avem stoc pentru vreo grupa de sange”.
Doar jumatate din cererile de sange venite de la spitale, onorate
Cam 75% din sangele recoltat provine de la donatori fideli Centrului de Transfuzii Sanguine. Printre acestia sunt si persoane care au peste 150 donari. „Dintre acestia, cei mai multi s-au apropiat de varsta de 65 de ani si nu au mai putut veni, desi si-ar fi dorit foarte mult”, ne-a mai spus dr. Drobota.
In ultimii doi ani a inceput sa se simta cresterea prezentei tinerilor care vin sa doneze sange. De asemenea, s-au implicat si foarte multi membri ai unor organizatii nonguvernamentale, care au facut o campanie de promovare si recrutare de donatori. Cei mai frecventi donatori sunt tot romanii saraci, care vin atrasi de stimulentele oferite. Potrivit datelor statistice, Romania este codasa la donarea de sange, in 2007 fiind doar 15 donari la 1.000 de locuitori. Lipsa donatorilor face ca doar jumatate din cererile de sange venite de la spitale sa fie onorate, iar acelea se refera doar la urgentele medicale, deci criza de sange este foarte mare si se cauta tot felul de solutii.
„Guvernul Romaniei ar trebui sa se ocupe, in primul rand, de promovarea donarii de sange. Ministerul Sanatatii nu a alocat pana in prezent fonduri pentru a organiza aceasta activitate de promovare a donarii si recrutare de donatori. In absenta fondurilor, masurile care se iau de catre noi, in colaborare cu mass-media sau vreo organizatie nonguvernamentala, nu pot fi sustinute financiar. Exista o prevedere in lege care stipuleaza clar ca ar trebui sa avem un buget pentru promovarea donarii de sange, dar pana in prezent nu s-au dat fonduri”, ne-a declarat directorul unitatii sanitare.
Centrul de Transfuzii se confrunta cu lipsa voluntarilor
O alta problema cu care se confrunta Centrul de Transfuzii Sanguine este lipsa voluntarilor, desi in alte tari din Uniunea Europeana voluntariatul este o traditie. „Fara voluntari este greu ca toate informatiile sa ajunga in timp util la populatie. Plus ca personalul pe care il avem este insuficient. Este o conceptie gresita cum ca centrelor de transfuzii le revin toate obligatiile. Nu este deloc asa, deoarece noi avem doar indatorirea de a asigura numai o selectie corecta a donatorilor, astfel incat sa nu afectam sanatatea celor care vor sa doneze”, a conchis aceasta.
Totusi, este bine sa stiti ca, pentru a dona sange, aveti de indeplinit urmatoarele cerinte: varsta cuprinsa intre 18-65 ani si o greutate corporala de minim 58 kg, tensiunea arteriala intre 100 si 200 mmHg, donatorul sa nu prezinte afectiuni de genul boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer, iar intervalul de timp intre doua donari de sange nu poate fi mai mic de 72 zile.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu