marți, 16 octombrie 2012

Medicii de familie sunt obligati sa faca rezidentiat


http://observator.ro/1326/medicii-de-familie-sunt-obligati-sa-faca-rezidentiat-1326.html


Medicii de familie sunt obligati sa faca rezidentiat

Medicii de familie sunt obligati sa faca rezidentiat
Ministerul Sanatatii Publice organizeaza, pe data de 9 iulie 2008, un test de selectie de intrare in rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie.
Selectia se va desfasura in centrele universitare medicale Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Timisoara si Targu-Mures.

Pentru organizarea testului de selectie pentru intrarea in rezidentiat sunt desemnate o comisie comuna centrala si comisii comune zonale. Comisia comuna centrala si comisiile comune zonale sunt formate din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii Publice si ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Selectia se desfasoara sub forma unui test scris, cu 10 intrebari, pe o durata de doua ore. Raspunsurile se noteaza cu note de la 1 la 10, fiind admisi cei care au obtinut minimum media 5,00. Testul de selectie se sustine dupa tematica si bibliografia concursului de rezidentiat, domeniul medicina, publicate in ziarul „Viata Medicala“ nr. 8/22 febr. 2008.
La testul de selectie se pot prezenta absolventii facultatilor de medicina, promotii anterioare anului 2005, medici de medicina generala cu drept de libera practica. Inscrierile se fac la sediile autoritatilor de sanatate publica judetene si cel al municipiului Bucuresti, respectiv la ministerele cu retea sanitara proprie.
„Medicii confirmati ca rezidenti de medicina de familie cu timp partial efectueaza pregatire minimum 3 zile pe saptamana, durata maxima de parcurgere a stagiilor prevazute in curricula fiind de 5 ani in unitati sanitare acreditate pentru specialitatea medicina de familie. Pot participa la concurs medicii de familie care au cca 2.000 de pacienti si, de asemenea, au cabinetele lor”, ne-a declarat dr. Tanta Culetu, directorul adjunct la Autoritatii de Sanatate Publica Constanta.
Alegerea unitatii sanitare de pregatire se face prin teleconferinta, in prima decada a lunii septembrie. Prezentarea la stagii se va face incepand cu 1 octombrie.
Uniunea Europeana impune specializarea pentru medicii de familie
Efectuarea integrala a stagiilor de pregatire este certificata de indrumatorii de stagii si managerul unitatii sanitare respective. Efectuarea si finalizarea modulelor de pregatire se fac cu respectarea prevederilor ordinului comun MSP/MEdCT 1141/1386/2007. Dupa parcurgerea integrala a curriculei de pregatire, rezidentii in specialitatea medicina de familie sustin examenul de medic specialist, in sesiunile organizate de Ministerul Sanatatii Publice, cu respectarea metodologiei desfasurarii examenului de specialist.
„Conform Legii nr. 463 din 4/11/2004, Uniunea Europeana te obliga sa devii medic specialist in medicina de familie. Pentru aceasta, examenul de medic specialist in medicina de familie se va sustine dupa efectuarea a cel putin trei ani de rezidentiat, din care 6-12 luni stagiu in medicina de familie”, a conchis dr. Culetu.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu