marți, 16 octombrie 2012

60 de romani asteapta o inima noua


http://observator.ro/1367/60-de-romani-asteapta-o-inima-noua-1367.html

60 de romani asteapta o inima noua

Alti 1.400 au nevoie de un rinichi nou, in vreme ce 100 au nevoie de un transplant de ficat.
Atata vreme cat ne aflam pe ultimul loc in lume ca numar de donatori, salvarea de vieti omenesti este dificila.
Unica solutie ar fi modificarea Legii transplantului, astfel incat persoanele ajunse in moarte cerebrala sa devina automat donatori.
Legea transplantului are mari sanse sa fie schimbata. Senatul a adoptat propunerea legislativa care reglementeaza statutul transplantului de organe in Romania, introducand principiul acordului prezumat.
La randul sau, Agentia Nationala de Transplant face demersuri pentru legiferarea acordului prezumat. Acesta presupune ca orice persoana aflata in moarte cerebrala poate deveni, automat si fara consimtamantul rudelor, donator de organe, daca in timpul vietii nu si-a exprimat dezacordul fata de donarea de organe printr-o simpla informare a medicului de familie si printr-o declaratie la notariat.
Conform noilor prevederi, refuzul donarii de organe, tesuturi si celule trebuie facut prin instiintarea medicului de familie, pe care coordonatorul de transplant este obligat sa-l chestioneze in aceasta privinta atunci cand o persoana este declarata in moarte cerebrala. In prezent, prelevarea de organe se poate face doar cu acordul familiei donatorului. Acordul prezumat a fost introdus si in tari ca Austria, Belgia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Ungaria, Suedia si Spania. Cea din urma este tara cu cel mai mare numar de donatori de organe din lume, dovada fiind faptul ca peste 80% dintre spanioli sunt de acord sa devina donatori.
Legea va trebui aplicata cu mare delicatete
„Daca o persoana este in coma nu pot sti daca a declarat sau nu ca doreste sa i se doneze organele. In prezent, cred ca 99,9% dintre romani nu au facut declaratii la notar in care sa ateste faptul ca doresc sa li se preleveze organele. Daca se va adopta pana la urma legea, ea se poate aplica, dar cu mare delicatete, deoarece ar trebui sa se tina cont in continuare de parerea familiei si de faptul ca aceasta trece printr-un soc extrem de puternic. Sfatuiesc familiile care au rude tinere in moarte cerebrala sa accepte sa li se doneze organele, deoarece numai asa pot contribui la salvarea altor vieti si pot aduce o raza de lumina in sufletele acestora”, ne-a declarat dr. Vasile Sarbu, seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.
Acesta a mai specificat faptul ca legislatia romaneasca si legea transplantului din Romania sunt foarte stricte, deoarece sunt conditii drastice pentru declansarea mortii cerebrale.
Moartea cerebrala survine in cazul unui stop cardio-respirator, cand are loc moartea creierului, fara ca inima sa inceteze sa bata. De fapt, in functie de partea creierului care a murit, exista mai multe stari posibile in care se afla pacientul, insa accentul il punem in cazul mortii asa-numitului „creier mic”, cand ventilatia mecanica poate suplini functia respiratorie, iar cordul poate continua sa bata. In asemenea situatii ingrijirea medicala vizeaza mentinerea functiei respiratorii, a hemodinamicii, a temperaturii, tratarea diabetului insipid, mentinerea euglicemiei,  corectarea tulburarilor electrolitice, a celor endocrine sau de cuagulare, precum si suport nutritional si nursing general.

Zece donatori la un milion de locuitori…
„Trebuie precizat faptul ca in toate tarile care au introdus consimtamantul prezumat s-a realizat o crestere a numarului de donatori. Romania se afla pe ultimul loc din punct de vedere al numarului de donatori raportat la cel de locuitori, si acest lucru a devenit o preocupare constanta a Agentiei Nationale de Transplant. Conform statisticilor, cifra minima la nivel international este de zece donatori la un milion de locuitori, deci Romania ar trebui sa ajunga la 200 de donatori. De asemenea, in prezent, pe listele de asteptare sunt 1.400 de persoane care asteapta un transplant renal, alte 100 pentru unul hepatic si 60 asteapta o inima”, a conchis seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu