marți, 16 octombrie 2012

Lectii pentru consumatorii de droguri injectabile

http://observator.ro/1699/lectii-pentru-consumatorii-de-droguri-injectabile-1699.html


Lectii pentru consumatorii de droguri injectabile

Printre actiunile care se vor derula in aceasta vara pe plaja din Vama Veche, Agentia Nationala Antidroga introdus si recomandari pentru consumatorii de droguri, pe care ii informeaza despre modurile in care se pot injecta fara a se supune la riscuri – hepatite, HIV-SIDA, supradoza, coma alcoolica etc. Consumul de droguri este o realitate pe care nimeni nu mai incearca sa o ascunda, iar demersul autoritatilor merge acum mai degraba catre constientizarea pericolelor pe care le implica dependenta de droguri.
„Primul pas este sa se lase fiecare intepatura sa se vindece, cel putin 24 de ore, inainte de o alta injectare. Cu cat lasati mai mult sa se vindece, cu atat venele vor rezista mai mult. Nu folositi o seringa de mai multe ori si nici nu trebuie sa le folositi cu prietenii. Este interzis sa se imprumute si sa luati cu imprumut seringi”, se arata in pliantele destinate consumatorilor.
Pentru a evita imbolnavile, substantele trebuie injectate in zone fara artere sau nervi, iar seringile este recomandat sa fie returnate la centrele specializate sau aruncate la gunoi. Cu cat se pune mai multa apa in doza, cu atat afectarea venelor va fi mai mica. Locurile recomandabile pentru injectare sunt bratele, mainile, incheieturile si gatul. Partea de sus a bratului e cel mai bun loc de injectare, deoarece aici exista un numar mic de nervi, iar venele au un diametru mai mare. Venele de la maini si incheieturi sunt subtiri, usor de gasit, prezentand un numar mare de terminatii nervoase.
Este interzis sa se foloseasca venele de la talpi, deoarece sunt subtiri, iar durata de vindecare este lunga. Injectarea in venele de la picioare prezinta un risc mare pentru aparitia hematoamelor, pentru ca sunt foarte importante in circulatia sangelui spre inima, orice afectare a lor fiind periculoasa.
Cum recunosti o supradoza
Consumatorii mai sunt informati despre drogurile pe care le cumpara de la „dealeri” si care pot avea efecte cu intensitate diferita in zile diferite. Cateodata, acestea pot avea multe substante adaugate, de aceea sunt uneori mai puternice, fiind combinate cu alte droguri mai ieftine. Atunci, riscul de supradoza este sigur crescut. Unele persoane ajung la supradoza pentru ca iau o cantitate prea mare de drog, care se acumuleaza in organism. Altii nu isi pregatesc doza asa cum trebuie.
Depresivele, sedativele si opinaceele incetinesc functiile corpului. Respiratia incetineste periculos de mult sau se opreste de tot, in caz de supradoza. Acest lucru duce la insuficienta cardio-vasculara, la invinetirea buzelor si unghiilor, somnolenta si limba decolorata.
O persoana suspectata ca a luat o supradoza trebuie dusa de urgenta la medic.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu