marți, 16 octombrie 2012

Caldura favorizeaza bolile din sfera ORL

http://observator.ro/1718/caldura-favorizeaza-bolile-din-sfera-orl-1718.html


Caldura favorizeaza bolile din sfera ORL

Cele mai frecvente si mai periculoase sunt amigdalitele, faringitele cronice si anginele.
In aceasta perioada foarte calda sunt predispuse la imbolnaviri persoanele care au o boala locala cronica, de exemplu amigdalita, faringita sau obstructie nazala. De asemenea, mai sunt predispuse la imbolnaviri persoanele care au o imunitate scazuta, cele care au o boala asociata, cele care nu respecta reguli elementare de igiena si alimentatie.
„Acumularea acestor factori, care actioneaza pe fondul scaderii rezistentei organismului, si nu din cauza existentei unor focare epidemice, duce la aparitia aceste cazuri de infectii acute in sfera ORL in sezonul cald”, explica seful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, dr. Gheorghe Comsa.
Bolile care scad imunitatea organismului sunt extrem de numeroase. Printre acestea, afectiunile cronice locale (faringitele si faringo-amigdalitele cronice), care duc la o mare sensibilitate a persoanelor respective la actiunea diversilor germeni patogeni.
„Faringitele cronice se intalnesc frecvent la fumatori, obezi cu dispepsie, boli hepatice sau alte boli sistemice, consumatori de alcool, iar 60-70% din numarul faringitelor cronice sunt alergice”, ne-a precizat dr. Comsa.
O alta boala care scade imunitatea organismului este amigdalita palatina cronica. Medicul orelist explica faptul ca de obicei amigdalele sunt hipertrofice, uneori de volum normal, cu prezenta unor depozite albicioase, formate din deseuri epiteliale si un numar mare de germeni, ceea ce reprezinta, de asemenea, un factor care predispune la acutizari.
Obstructia nazala cronica, alta afectiune care poate sa scada imunitatea organismului, poate favoriza aparitia anginelor prin trecerea de la o respiratie nazala la una orala. Este foarte important de stiut rolul mucoasei nazale – umidifiere, incalzire, sterilizare a aerului – ceea ce nu se mai intampla in cazul unei respiratii exclusiv orale.
Atentionari in cazul copiilor!
Fara avizul unui medic specialist nu este voie sa se administreze nici un fel de medicament copiilor. La copii, anginele pot reprezenta debutul unor boli infecto-contagioase. Este bine de stiut faptul ca toleranta la durerea aginoasa, ca si la otalgie, in cazul copiilor, in special al celor de varste foarte mici, este foarte mare, de  aceea la copil faringele si urechea trebuie intotdeauna examinate in prezenta unei stari febrile inexplicabile, chiar in lipsa unor acuze dureroase.
„In concluzie, orice episod febril aparut la un copil poate reprezenta mai mult decat o infectie in sfera ORL si este bine ca inainte de inceperea oricarui tratament acesta sa fie vazut de un medic de familie, pediatru, ORL-ist sau de boli infectioase”, ne-a explicat dr. Comsa.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu