marți, 16 octombrie 2012

Aparate depasite fizic si moral la Centrul de Transfuzii

http://observator.ro/1860/aparate-depasite-fizic-si-moral-la-centrul-de-transfuzii-2-1860.html


Aparate depasite fizic si moral la Centrul de Transfuzii

Aparate depasite fizic si moral la Centrul de Transfuzii
Unitatea sanitara se confrunta cu un mare deficit de personal.
Cei mai multi angajati „migreaza“ spre laboratoare private, unde sunt mult mai bine platiti.
Aparatele necesare pentru recoltarea si procesarea sangelui din cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine sunt, toate, in stare de functionare. Directorul unitatii sanitare, dr. Alina Dobrota, a declarat ca centrul este dotat cu un aparat nou, care este folosit recoltarea sangelui, achitionat prin proiect PHARE.
Insa in cazul celorlalte echipamente utilizate in activitatea de procesare a sangelui, precum si a celor folosite in laboratorul de analize, al maladiilor transmisibile prin sange, lucrurile stau cu totul altfel. „Acestea sunt inca in stare de functionare exclusiv datorita intretinerii lor de catre personal, dar cele mai noi au deja 12-13 ani. Ar trebui luate masuri in acest sens. Situatia asta este in intreaga tara, deoarece dotarea s-a facut in mod uniform. Daca nu se iau masuri in urmatorii ani pentru achizitionarea aparatelor necesare proceselor tehnologice din institutie putem avea surpriza ca de la o zi la alta sa se defecteze si sa ne aflam in imposibilitatea de a procesa sangele recoltat, sau de a-l testa”, a adaugat dr. Alina Dobrota.
In acest moment, se afla in plina desfasurare un proiect PHARE in cadrul caruia vor fi achizitionate diverse echipamente care vor intra in dotarea centrelor de transfuzii, dar si unitatilor de transfuzii din spitale.
Asistentii medicali de laborator, atrasi de salariile sistemului privat
De asemenea, potrivit directorului unitatii sanitare, Centrul de Transfuzii Sanguine are nevoie de o masina, deoarece vehiculul actual folosit pentru deplasari scurte ar trebui casat in cel mai scurt timp.
O alta problema cu care se confrunta Centrul de Transfuzii Sanguine din Constanta este deficitul de personal, cel mai mare dintre toate cele opt centre de transfuzii din tara. Directorul unitatii sanitare a declarat ca numarul redus de asistenti medicali de laborator se explica prin marea dezvoltare a sistemului de sanatate privat, unde se castiga mult mai bine. Un alt motiv este si selectia de personal, extrem de dura si care nu face altceva decat sa reduca si mai mult numarul de angajati.
Lipsa unui spatiu corespunzator este motivul pentru care Centrul de Transfuzii Sanguine nu detine o arhiva pentru pastrarea documentelor, desi legea in vigoare prevede acest lucru. Un spatiu mult mai mare decat cel actual si o recompartimentare ar fi solutia pentru ca centrul sa functioneze la standarde europene.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu