marți, 16 octombrie 2012

In urma demersurilor Confederatiei Fratia guvernul va creste salariul minim brut

http://observator.ro/2242/in-urma-demersurilor-confederatiei-fratia-guvernul-va-creste-salariul-minim-brut-2242.html


In urma demersurilor Confederatiei Fratia guvernul va creste salariul minim brut

In urma demersurilor Confederatiei Fratia guvernul va creste salariul minim brut
A fost incheiat Acordul tripartit intre Guvernul Romaniei si Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, pentru asigurarea cresterii salariului minim brut in perioada 2008-2014.
Acordul a fost incheiat avand in vedere aspiratia comuna a partilor ca Romania sa devina, in cel mai scurt timp posibil, o tara dezvoltata, pe masura potentialului sau uman si a resurselor de care dispune. Romania, in calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa se inscrie in principiile Cartei Sociale Europene Revizuite si ale modelului social-european, contribuind prin aplicarea acestora la cresterea coeziunii sociale.
„Obiectivul principal al politicii sociale si de ocupare a fortei de munca este promovarea unor standarde care sa asigure o viata decenta pentru toti, intr-o societate activa si inclusiva. Problema majora a Romaniei este decalajul, in plan economic si social, care ne separa de tarile dezvoltate europene si care se exprima sintetic in indicatori precum valoarea PIB-locuitor, valoarea salariului mediu brut, ponderea salariului minim brut in castigul salariul mediu brut”, a declarat Marian Foca, vicepresedintele pe tara al Confederatiei Sindicatelor Libere Fratia.
Modelul social european are ca obiectiv de politica economica si sociala un raport de 50% intre salariul minim brut pe economic si castigul salarial mediu brut. Pornind de la acest criteriu, prin negocierile asidue, CNSLR Fratia a reusit sa obtina acest deziderat pe parcursul negocierilor.
Astfel, ca urmare a negocierilor, Guvernul se angajeaza sa asigure in perioada 2008-2014 cadrul normativ pentru o crestere accelerata a salariului minim brut. Astfel, castigul salarial mediu brut lunar, in 2008, va fi de 1.620 RON, iar in 2014 va creste cu 1.030 RON. Salariul minim brut lunar, in 2008, va fi de 510 RON, iar in 2014, de 1.325 RON. Ponderea salariului minim brut lunar in castigul salarial mediu brut lunar va ajunge, in 2014, la 50%, fata de 2008, de 31%.
Guvernul se obliga sa initieze, cu consultarea partenerilor sociali, actele normative necesare, astfel incat, incepand cu data de 1 septembrie 2008, sa fie eliminate legaturile intre nivelul salariului de baza minim brut pe tara si drepturile de asigurari si de asistenta sociala.
Avand in vedere cresterea prognozata a PIB pentru acest an, rezultatele bune obtinute in cresterea productivitatii muncii, precum si nivelul ridicat al productiei agricole care contribuie la reducerea inflatiei, Guvernul se angajeaza sa majoreze salariul minim brut pe economie la valoarea de 540 lei incepand cu 1 octombrie 2008 si la valoarea de 600 lei incepand cu 1 ianuarie 2009.
De asemenea, acordul tripartit mai subliniaza faptul ca in luna octombrie a fiecarui an, Guvernul, impreuna cu partenerii sociali si in functie de castigul mediu brut lunar estimat de Comisia Nationala Prognoza pentru anul urmator, va stabili salariul minim brut de la 1 ianuarie al anului urmator, astfel incat sa fie respectat parametrul ponderii salariului minim brut in castigul mediu brut lunar.
„Pentru a obtine acest acord ne-am luptat in primul rand pentru nevoile lucratorilor si ale familiilor lor fata de nivelul general al salariilor din tara, costul vietii, prestatiile de securitate sociala si nivelul de trai al altor grupuri sociale. Aceste masuri vor contribui la realizarea unuia dintre obicetivele fundamentale ale unei societati democratice si prospere, anume cresterea bunastarii individuale si a coeziunii sociale”, ne-a declarat, triumfator, Marian Foca, liderul Uniunii Judetene si vicepresdinte pe tara al Confederatiei Sindicatelor Libere CNSLR Fratia.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu