marți, 16 octombrie 2012

Fertilizarea in vitro, refuzata constantenilor

http://observator.ro/2175/fertilizarea-in-vitro-refuzata-constantenilor-2175.html


Fertilizarea in vitro, refuzata constantenilor

Fertilizarea in vitro, refuzata constantenilor
Deocamdata, la Spitalul de Urgenta nu exista tehnologia necesara, dar Spitalul Regional ar putea fi o sansa pentru cuplurile care nu pot procrea.
Din ce in ce mai multe familii din Constantaapeleaza la clinici de specialitate din Bucuresti sau strainatate.
Cazurile mai frecvente care ajung la fertilizare in vitro sunt generate de obstructii ale trompelor uterine sau de o patologie masculina foarte severa, care nu permite inseminarea.
Numarul copiilor nascuti prin fertilizare in vitro este in continua crestere, fiind deja de ordinul sutelor de mii. Din punctul de vedere al inteligentei sau al procentului de malformatii, specialistii nu au constatat nici o diferenta intre acesti copii si cei nascuti in mod natural. Este important de amintit ca pentru fertilizarea in vitro se pot dona si ovule, acestea fiind necesare femeilor in varsta sau aflate in premenopauza, celor cu probleme majore de sterilitate. Multe femei dupa 40 de ani doresc fertilizare in vitro. Acestora li se propun donatoare tinere de ovule.
In lume, majoritatea clinicilor pun o limita de varsta pentru fertilizarea in vitro: 40-42 ani. Dupa 40 de ani insa, chiar si cu ovule donate, rata de implementare a ovulelor este mica, pentru ca uterul este imbatranit. „In Romania insa nu exista o limita specifica de varsta. Femeia se investigheaza complet si se decide apoi daca totul este normal si daca are sanse. Peste 45 de ani nu se mai pune problema de fertilizare in vitro cu ovule proprii. Ramane doar varianta cu ovule donate. Cuplurile constantene care nu pot procrea sunt nevoite sa apeleze la specialisti din alte parti ale tarii, pentru ca in judetul Constanta nu exista tehnologia necesara”, ne-a declarat seful Sectiei Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Vlad Tica. Medicul a specificat ca pentru a putea efectua procedurile de fertilizare in vitro este necesara o investitie de sute de mii de euro. Spitalul Regional Constanta ar fi unica sansa pentru aceste cupluri, deoarece ar cuprinde si o clinica pentru fertilizare in vitro.
In marea majoritate a cazurilor este vorba de sarcina gemelara
Potrivit sefului sectiei Obstetrica-Ginecologie, dr. Vlad Tica, pacientele nu necesita decat internare de zi. Procentul de reusita la fertilizarea in vitro este cumulativ, pe mai multe cicluri. Astfel ca pe o inseminare este de sub 10%, dar cumulat la trei fertilitati in vitro sau mai multe se ajunge la fertilitatea naturala, care este de 30%.
Costurile se justifica, intrucat pentru realizarea acestor proceduri este necesara munca unei echipe intregi de medici specializati in acest domeniu, impunandu-se astfel conditii speciale pentru prelevarea si conservarea ovocitelor sau a spermatozoizilor.
Fertilizarea in vitro este utilizata in general la cuplurile care nu au putut concepe un copil dupa un an de incercari, sau la femeile care au una sau mai multe din urmatoarele probleme: tubul falopian este blocat sau prezinta deformari ale anatomiei pelviene, trompe legate, cat si barbatii care au suferit o operatie de vasectomie, in cazurile de infertilitate masculina severa, atunci cand procedeul de stimulare ovariana a esuat de cateva ori, la femeile cu o varsta inaintata, cand ovulele sunt de calitate slaba sau in numar insuficient, in endometrioza severa.
„Aproximativ 25-30% din sarcini sunt multiple. In marea majoritate a cazurilor este vorba de sarcina gemelara. Rata de aparitie a tripletilor este de 5%, iar a cvadrupletilor este sub 1%”, a conchis seful sectiei.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu