marți, 16 octombrie 2012

Imbulzeala la Boli Infectioase

http://observator.ro/991/imbulzeala-la-boli-infectioase-991.html


Imbulzeala la Boli Infectioase

Imbulzeala la Boli Infectioase
Numai duminica au fost internate 247 persoane.
Cele mai multe au fost diagnosticate cu boli specifice sezonului estival.
Spitalul de Boli Infectioasese confrunta, in aceasta perioada, cu multiple cazuri de deshidratari acute si boli diareice grave. Simptomele acestor boli sunt febra, dureri abdominale, greata, varsaturi etc. Medicii recomanda ca persoanele care au astfel de simptome sa se prezinte imediat la Urgenta.
In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc in cursul zilei de ieri, dr. Carmen Cernat, purtatorul de cuvant al unitatii sanitare, a declarat ca Spitalul de Boli Infectioase Constanta functioneaza la capacitate maxima, zilnic ajungand sa se adreseze spitalului intre 130 si 140 de persoane.
Aceasta a precizat ca duminica au fost internate 247 persoane, numarul acestora crescand ingrijorator, fata de anul trecut.
Purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase a declarat ca „bolile specifice sezonului estival sunt boli diareice acute, gastrocolite, deshidratari acute. In perioada 9-15 iunie au ajuns la Urgenta spitalului 104 persoane, care semnalau simptome de boli diareice acute, 66 ramanand sub supraveghere medicala, dintre acestea, 37 fiind copii. Saptamana trecuta au fost 74 cazuri de boli diareice acute si deshidratari acute, multi dintre acestia fiind copii”.
Copiii, victime ale soarelui
De asemenea, in aceasta perioada, medicii Spitalului de Boli Infectioase Constanta s-au confruntat cu doua cazuri de hepatita acuta si cronica, cu infectii cutanate, pneumonii si meningite. „In afara de aceste cazuri, patru persoane au fost muscate de o pisica, dar, din fericire, s-au prezentat in timp util la medic, au fost vaccinate antirabic si in prezent sunt sub supraveghere medicala. Am amintit de acest caz pentru a face un apel la locuitorii din mediul rural, mai ales, sa se prezinte la Centrul Antirabic, in cazul in care animalele din curte au un comportament necorespunzator”.
Carmen Cernat a mai precizat ca dintre copiii internati in Spitalul de Boli Infectioase Constanta cu boli diareice acute si simptome de insolatii, majoritatea sunt veniti cu parintii la mare. „Rugam parintii care au copii bolnavi sa renunte la concediu pana cand acestia isi revin complet”.
In afara recomandarilor Ministerului Sanatatii Publice privind prevenirea incidentelor in timpul perioadelor de temperaturi extreme, dr. Carmen Cernat recomanda sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00-18.00; de asemenea, alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete. La fel de importanta este si mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, motiv pentru care se recomanda efectuarea a cate 3-4 dusuri pe zi.
Probleme cu antibioticele in spital
O alta problema cu care se confrunta Spitalul de Boli Infectioase este lipsa de antibiotice. Managerul spitalului, dr. Sorin Rugina, a declarat in cadrul conferintei de ieri ca „bugetul s-a aprobat de-abia acum trei saptamani, cifra fiind estimata la 104 milioane. Strictul necesar este in stoc, insa cea mai mare lipsa o inregistram in randul antibioticelor, unde nu avem toata gama de produse. Ne descurcam pentru ca folosim alternative medicamentoase. Speram sa nu se ajunga ca pacientul sa-si cumpere singur antibioticul necesar”.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu