marți, 16 octombrie 2012

Igiena dentara poate prelungi viata

http://observator.ro/960/igiena-dentara-poate-prelungi-viata-960.html


Igiena dentara poate prelungi viata

Igiena dentara poate prelungi viata
Specialistii atrag atentia ca desi suntem o tara saraca, putem avea o igiena dentara impecabila.
Centrul Transfrontalier de Cercetari pentru Sanatate Oro-Dentara din cadrul Facultatii de Medicina Dentara a organizat, ieri, workshop-ul „Sanatatea oro-dentara – determinant esential al calitatii vietii”, in care s-a discutat despre prevenirea aparitiei bolilor dentare. Partenerii proiectului sunt Consiliul Judetean Constanta, primariile Negru-Voda si Baneasa, precum si Municipalitatea General Tochevo si Krushari din Districtul Dobrish.
Acest proiect, denumit ROBUDENT, Reteaua Romano-Bulgara de cooperare in domeniul sanatatii oro-dentare, reuneste mai multi reprezentanti importanti ai mediului academic si economic din regiunea de sud-est, urmarind crearea unui parteneriat prin intermediul caruia se va obtine dezvoltarea capacitatilor si performantelor institutionale ale participantilor, in beneficiul tuturor celor implicati, si, nu in cele din urma, avand un impact benefic asupra regiunii si a populatiei pe care institutiile participante le au ca public-tinta.
Initiatorul si semnatarul proiectului este Facultatea de Medicina Dentara, Universitatea „Ovidius“, Constanta. Astfel, aceasta institutie este liderul proiectului in regiune, avand o contributie majora, atat din punct de vedere financiar, cat si logistic.
Proiectul isi desfasoara actiunile in judetul Constanta si districtul Dobrich, beneficiarii acestuia fiind specialisti in medicina dentara din judetul Constanta si din districtul Dobrich, precum si populatia din cele patru localitati de frontiera: Negru-Voda, Baneasa – din Romania, General Tochevo si Krusari, din Bulgaria.
„Vom trai mai bine daca ne vom ingriji dintii“
La intalnirea de ieri au luat parte decanul Facultatii de Medicina Dentara, Corneliu Amariei, conferentiar dr. Agripina Zaharia, primarii din Negru-Voda si Baneasa, Ion Nicolin si, respectiv, Iordache Gelu, dar si primarul Krushari, dr. Svetlozar Savov.
Directorul proiectului, decanul Facultatii de Medicina Dentara, Corneliu Amariei, a precizat: „Ultimele studii arata ca ne clasam pe ultimele doua locuri la saracie, insa acest lucru nu ne impiedica sa avem o igiena dentara impecabila. Prin acest proiect vrem sa lamurim si populatia adulta, dar mai ales copiii, ca vor trai mai bine daca isi vor ingriji dintii, ceea ce nu inseamna un consum mare de bani. Pastrarea igienei dentare ne poate prelungi viata cu 7-8 ani”. Acesta a mai adaugat ca Centrul Transfrontalier este primul centru desfasurat in cercetarea oro-dentara, valorificand astfel punctele forte ale Facultatii de Medicina Dentara.
In vederea recentei aderari la Uniunea Europeana, atat Romania, cat si Bulgaria trebuie sa ia toate masurile necesare sprijinirii unei dezvoltari accelerate pe toate planurile, care sa duca la reducerea discrepantelor dintre regiunile de granita si zonele cele mai dezvoltate ale fiecarei tari, pe de o parte, si fata de Statele Membre, pe de alta parte.

Consultari gratuite pentru populatie
Proiectul propune doua componente: o componenta organizationala si o componenta de pregatire profesionala a medicilor dentisti romani si bulgari din zona de frontiera, in spiritul educatiei medicale continue, si campanii de educatie pentru sanatate oro-dentara si consultari gratuite pentru populatie (populatia scolara si cu probleme sociale). Amariei a precizat ca „in septembrie vor fi examinate 50 de persoane cu venituri mici, precum si 100-150 de copii la cabinete stomatologice, pentru a vedea care este sanatatea copiilor”.
Proiectul, care va dura 12 luni, va contribui, de asemenea, la dezvoltarea de structuri de cooperare medicala transfrontaliera, la incurajarea implicarii locale in Programul PHARE CBC si derularea de actiuni care vor creste gradul de implicare si constientizare a populatiei referitor la accesul la serviciile specializate de medicina dentara.
Coralia Popescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu