marți, 16 octombrie 2012

Cosmarul unei consultatii

http://observator.ro/989/cosmarul-unei-consultatii-989.html


Cosmarul unei consultatii

Pacientii sunt nevoiti sa se programeze cu jumatate de an inainte pentru o vizita la unul din medicii Policlinicii 1.
La cabinetul de cardiologie nu mai exista nici macar un medic.
Numarul foarte mare de programari care se fac prin fisierul ambulatoriului Spitalului Judetean de UrgentaConstanta ii scoate din sarite pe multi pacienti. Oamenii sunt nevoiti sa astepte chiar si cateva luni pentru a fi consultati de un medic specialist, iar in cazul in care boala li se agraveaza sau apar alte probleme, singura solutie este un cabinet privat.
Cabinetele cele mai solicitate de catre pacienti sunt chirurgia, medicina interna, dermatologia si ORL. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Constanta, Florian Stoian, ne-a declarat: „Populatia Constantei este din ce in ce mai bolnava. Pacientii, in general, au mare incredere in medicii nostri, deoarece acestia sunt foarte bine pregatiti. Cei mai multi pacienti au peste 50 de ani si sufera de boli cronice, afectiuni neurologice, oftalmologice etc. In afara de toate acestea, un alt motiv pentru care exista un numar mare de programari este faptul ca pacientii care au bilet de trimitere de la medicul de familie primesc consultatii gratuite, si este mare lucru, pentru ca nu toti isi permit sa plateasca o consultatie”.
Dr. Stoian a mai precizat faptul ca medicii se confrunta in fiecare zi cu peste 28 de consultatii, dar sunt si zile cand numarul de pacienti ajunge chiar si la 60. Din cauza faptului ca medicii au pacienti mai multi decat pot consulta in mod normal se ajunge la programari. Lantul slabiciunilor continua, insa, dupa programare, asa ca sunt numeroase cazurile cand, pentru a fi consultat de medicul curant, in afara cazurilor in care se interneaza, bolnavul trebuie sa astepte cateva luni pana ii vine randul. In cazul in care este necesara o consultatie de urgenta exista o varianta pentru a fi vazut de medic, dar este musai sa astepti finalizarea programarilor. Desigur, exista si varianta in care platesti contravaloarea consultatiei, caz in care intrarea este libera.

La cabinetul de cardiologie… nu are cine sa te consulte!?
Am incercat sa aflam si parerea unor pacienti care indurau cu stoicism caldura insuportabila de pe culoarele ambulatoriului, asteptand sa intre la consultatie. O batranica astepta sa-i vina randul la consult la cabinetul de psihiatrie. Transpirata si vizibil iritata, femeia s-a plans de faptul ca si-a facut programare tocmai din luna martie si abia ieri a reusit sa intre la medic. „Asa ceva este posibil doar in spitalul nostru. Am venit ultima data in martie la control si cand am vrut sa-mi fac programarea pentru luna urmatoare mi-au zis ca nu este posibil, deoarece sunt foarte multi pacienti si sa astept pana in luna iunie. Iar la un cabinet particular nu ma pot duce, deoarece pensia este prea mica, iar consultatia costa prea mult. Noi, pensionarii, nu avem ce face decat sa asteptam si sa ne rugam sa nu patim ceva“, povestea, cu ochii in lacrimi, femeia.
O situatie cu adevarat speciala se gaseste insa la cabinetul de cardiologie. Daca in trecut era nevoie de programari la fel de lungi pentru a fi consultat de un specialist, acum unui cardiac nu-i ramane decat varianta cabinetelor private. Singurul medic cardiolog care avea ore in policlinica a intrat in concediu maternal, asa ca respectivul cabinet este acum… gol.
Actele necesare pentru programarile care se fac prin fisier sunt urmatoarele: bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, cupon de pensie sau adeverinta de la locul de munca, prin care se atesta calitatea de platitor de asigurari de sanatate, carnet de elev sau de student. De asemenea, sunt cateva specializari unde se fac programari direct la cabinetele respective, cu aceleasi acte.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu