marți, 16 octombrie 2012

Farmaciile, luate la puricat

http://observator.ro/1983/farmaciile-luate-la-puricat-1983.html


Farmaciile, luate la puricat

Farmaciile, luate la puricat
In cursul zilei de ieri, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a efectuat un control, impreuna cu Autoritatea de Sanatate Publica, la un numar de 20 de farmacii din Constanta.
Distribuitorii care nu isi onoreaza comenzile sunt sanctionati.
In urma controlului, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a tras concluzia ca farmaciile controlate si-au facut datoria si au emis comenzi pentru aprovizionarea cu medicamente de la firmele de distribuitori.
In ceea ce priveste medicamentele pentru retete compensate si gratuite, potrivit directorului/presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Liviu Mocanu, nu sunt probleme, deoarece exista stocuri in farmacii si, de asemenea, au fost onorate in totalitate si partial comenzile.
Insa in ceea ce priveste programele nationale s-a constatat, la unele farmacii controlate ieri, ca ceea ce au comandat nu a fost onorat de catre unii distribuitori. De exemplu, sunt cateva farmacii la care insulinele au fost aduse in timp util, dar aceste farmacii au relatii privilegiate cu unele depozite. In urma controlului s-a depistat ca unele farmacii au ramas cu comenzile emise, dupa trei zile de la comanda neprimind nici un raspuns de la distribuitori. „O parte din depozitele din Constanta nu vor sa onoreze comenzile la anumite farmacii. Din cate am inteles de la cativa reprezentanti legali, depozitele de la noi din Constanta doresc sa distribuie medicamentele, dar sunt oprite de la centru”, a adaugat Liviu Mocanu.

Controale demarate in spitale
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, faptul ca va demara un control la Spitalul Clinic de Urgenta Constanta si la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, pentru a evalua stocurile existente la momentul actual in ceea ce priveste medicamentele necesare desfasurarii programelor nationale. Aici se vor avea in vedere insulina, medicamentele oncologice si medicamente HIV-SIDA. „Este foarte important ca distribuitorii sa inteleaga faptul ca nu trebuie sa blocheze comenzile. In cazul in care vor apela la un mic sabotaj al onorarii comenzilor, vom apela la Consiliul Concurentei, la Ministerul Finantelor si la Ministerul Sanatatii Publice si la alte institutii, pentru ca aceste actiuni care au in vedere blocarea distributiei de medicamente pot fi incadrate juridic, iar distribuitorii vor fi pedepsiti”, ne-a declarat dr. Liviu Mocanu.
Sanctiunile pentru firmele de distributie pot fi de la cateva sute de milioane pana la 2% din profitul societatii. „Asiguratul nu are nici o vina ca exista jocuri economice ale distribuitorilor pe care noi nu le urmarim. Este treaba lor cum isi manageriaza afacerile, dar medicamentele trebuie sa ajunga in farmacii, atata timp cat exista protocoale de colaborare. Daca unul din partenerii de colaborare blocheaza sistemul medico-farmaceutic, va suporta consecintele”, a adaugat acesta.
Ieri, Casa de Asigurari de Sanatate a trimis un raport la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si la Ministerul Sanatatii Publice pe tema controalelor de zilele trecute.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu