marți, 16 octombrie 2012

Fara un tratament prompt al urticariei pot aparea complicatii

http://observator.ro/2125/fara-un-tratament-prompt-al-urticariei-pot-aparea-complicatii-2125.html


Fara un tratament prompt al urticariei pot aparea complicatii

Urticariile sunt afectiuni alergice caracterizate prin modificari la nivelul tegumentului, cu zone umflate, inrosite, insotite de mancarimi persistente. Acestea pot afecta pielea din orice regiune a corpului, inclusiv buzele, palmele si talpile.
Vindecarea se obtine prin ingrijirea adecvata a leziunilor, monitorizarea, de catre medicul de familie, a starii generale a pacientului si a evolutiei sub medicatie. Umflaturile mici se umfla si produc leziuni de culoare roza sau rosie, denumite popular bubite dulci. Acestea au margini bine delimitate si varful plat. Ele se unesc rapid si formeaza placi intinse, plate. Bubitele si placile isi schimba forma, dispar si reapar in decurs de minute sau ore. Aceste modificari rapide se intalnesc doar in urticarii.
„Printre cele mai frecvente cauze ale aparitiei urticariei sunt medicamentele, intepaturile de insecte, infectiile virale, bolile autoimune, expunerea la frig, caldura sau lumina soarelui, consumul de oua, fructe, alune, nuci si conservantii alimentari. Odata ce a fost identificata cauza urticariei, aceasta trebuie pe viitor evitata”, ne-a specificat dr. Sava Victoria, medic de familie.
Diagnosticul de urticarie necesita observarea de catre pacient a simptomelor, anamneza si examenul fizic efectuate de un medic specialist (medicul de familie, medicul dermatolog), teste cutanate pentru alergii.
„Una din posibilele complicatii include tumefierea laringelui si incapacitatea de a respira. Urticaria poate fi primul semn al anafilaxiei amenintatoare de viata. In acest caz va fi urmata de mancarime, rinoree (secretii nazale abundente), transpiratii reci si hipotensiune arteriala (tensiune arterila scazuta). Fara un tratament prompt pot aparea coma si stopul cardiac”, a adaugat dr. Sava.
Pentru a preveni urticariile, odata ce a fost identificata cauza aceasta trebuie evitata. Medicii specialisti recomanda celor care au urticarii sa evite medicamentele – mai ales aspirina, laxativele, sedativele –dar si vitaminele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, se va evita lenjeria intima stramta, pentru ca orice iritare a pielii poate duce la aparitia de noi episoade, si dusurile fierbinti.
Medicii specialisti recomanda antihistaminele, medicamentele cortizonice pentru indepartarea pruritului, sedativele sau tranchilizantele, pentru anxietate. De asemenea, se recomanda o activitate fizica diminuata, intrucat trebuie evitata transpiratia. Daca alimentele sunt suspectate ca fiind cauza urticariei, trebuie facut un jurnal al alimentatiei, care sa ajute la identificarea cu exactitate a agentului cauzal. Trebuie evitate bauturile alcoolice si cafeaua sau alte bauturi pe baza de cofeina. Acestea pot declansa episoadele de urticarie. Activitatea zilnica poate fi reluata cand apetitul alimentar a reaparut si starea de sanatate permite.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu