marți, 16 octombrie 2012

Aglomeratie mare pentru bilete de tratament si indemnizatii

http://observator.ro/2161/aglomeratie-mare-pentru-bilete-de-tratament-si-indemnizatii-2161.html


Aglomeratie mare pentru bilete de tratament si indemnizatii

Aglomeratie mare pentru bilete de tratament si indemnizatii
Zeci de batrani stau la coada, in fiecare zi, la ghiseele Casei Judetene de Pensii, pentru a primi bilete de tratament.
Varstnicii stau ore in sir la coada pentru a prinde un loc in statiunile autohtone renumite pentru tratarea bolilor reumatice, respiratorii sau cardiovasculare.
In judetul Constanta, Casa Nationala de Pensii a repartizat, pe anul 2008, 6.778 bilete de tratament pentru pensionari.
Potrivit reprezentantilor de la ghisee, cele mai multe locuri pentru anul 2008 s-au contractat pe statiunile: Herculane, 23.560 locuri, Felix, 19.391 locuri, si Covasna, 18.557 locuri. Locurile contractate pentru toate unitatile de cazare sunt repartizate uniform pe toate seriile, dar mai sunt unitati sezoniere pentru care s-au contractat locuri pe anumite serii conform solicitarii prestatorului de servicii hoteliere, de restaurant si tratament balnear. Cele mai solicitate statiuni sunt: Covasna, Olanesti, Vatra Dornei, Tusnad, Saturn, Eforie Nord, Mangalia, Herculane, Felix etc.
In anul 2008, din bugetul asigurarilor sociale de stat se va suporta diferenta dintre valoarea biletului de tratament balnear sau de odihna si contributia beneficiarilor de astfel de bilete pentru un numar de pana la 550.000 locuri, din care 450.000 la tratament balnear si 100.000 la odihna.
Conditiile pentru biletul de tratament balnear sunt urmatoarele: are calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, inclusiv cea de pensionar din agricultura; de asigurat al sistemului public de pensii; de asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, de beneficiar al prevederilor unor legi speciale; calitatea de pensionar al sistemului pensiilor militare de stat si asigurarilor sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale; calitatea de pensionar al sistemului pensiilor de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor; prezinta o afectiune care necesita tratament balnear; exista un numar de locuri la tratament balnear finantat din bugetul asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea anuala; daca are domiciliul sau resedinta, respectiv locuinta secundara, in Romania.
Pensionarii se declara nemultumiti de faptul ca trebuie sa stea ore in sir la coada, pe o caldura insuportabila, pentru a primi biletele de tratament. „Cei de la ghiseu ar trebui sa se gandeasca ca noi suntem oameni bolnavi si nu putem sta pe caldura asta la asemenea cozi. Am ajuns sa ne calcam in picioare. Dar nimeni n-o sa ne bage in seama si n-o sa tina cont de parerile noastre“, ne-a declarat, suparata, o batranica.
De asemenea, pensionarii nu stau la coada doar pentru a-si primi biletele de tratament. Sute de persoane stau la cozi infernale pentru a-si depune dosarele pentru obtinerea indemnizatiei pentru sotul supravietuitor. Din acest an, pensionarii ai caror soti au decedat pot beneficia de o indemnizatie de 90 lei daca au o pensie mai mica de 364 lei, respectiv de 35 lei, in cazul pensiilor de agricultor mai mici de 140 lei. In plus, cei doi trebuie sa fi fost casatoriti cel putin zece ani.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu