marți, 16 octombrie 2012

Bolnavii de la Endocrinologie, mutati la Catedra de Anatomie

http://observator.ro/2037/bolnavii-de-la-endocrinologie-mutati-la-catedra-de-anatomie-2037.html

Bolnavii de la Endocrinologie, mutati la Catedra de Anatomie

Bolnavii de la Endocrinologie, mutati la Catedra de Anatomie
Noua cladire a Clinicii de Endocrinologie va fi gata la sfarsitul anului.
Pana la finalizarea renovarilor, pacientii au fost relocati in spatii temporare apartinand clinicilor alaturate.
Potrivit managerului spitalului, dr. Ion Tofolean, in urma cu cateva luni s-a luat decizia ca pacientii sa nu mai fie internati in Clinica de Endocrinologie care nu mai era sigura din punct de vedere al rezistentei si, de comun acord cu Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica si cu seful acestei clinici, dr. Eduard Circo, s-a luat masura de a spitaliza bolnavii in saloanele de la Clinica de Oftalmologie si de la Clinica Medicala 3. „S-a luat legatura cu sefii clinicilor si acestia au acceptat in principiu acest lucru. Endocrinologia este o specialitate care se preteaza mai mult la activitatea de tip ambulatoriu, deoarece nu exista urgente decat foarte rar si putine cazuri necesita spitalizare continua. Dr. Circo, in schimb, a ramas cu asistentele pe propria raspundere in cladire si a internat foarte putine cazuri”, ne-a declarat dr. Tofolean.
Intre timp, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Constanta a gasit o solutie pe termen lung pentru a remedia situatia din Clinica de Endocrinologie. Astfel ca etajul de la fosta cladire a Radiologiei din cadrul Spitalului de Boli Infectioase Constanta a fost alocata pentru amenajarea Endocrinologiei, urmand ca acea cladire sa intre intr-un program de reabilitare. „Acest program de reabilitate va dura ceva timp, deoarece necesita niste fonduri pe care, la ora actuala, nu le avem”, a continuat managerul institutiei sanitare.
De comun acord cu conducerea Facultatii de Medicina, Spitalul Judetean de Urgenta Constanta a gasit o solutie pe termen scurt. Din luna septembrie, atunci cand Catedra de Anatomie se va muta din cladirea in care este acum in Campus, decanul Facultatii de Medicina, dr. Petru Bordei, a fost de acord sa cedeze acest spatiu Clinicii de Endocrinologie. Astfel ca, in luna septembrie a.c., clinica se va putea muta, pana la terminarea noii cladiri, in spatiul fostei Anatomii.
„Din fericire, exista solutii realizabile in timp scurt. Impreuna cu personalul meu ne consideram eroi pentru ca ne-am facut datoria si o facem in continuare. Am reusit sa rezolvam in cea mai mare parte problemele de ambulatoriu, mai ales ca serviciul ambulatoriu de endocrinologie este abia in curs de reorganizare”, ne-a declarat dr. Eduard Circo.

Solutiile nu pot veni peste noapte
In cadrul Clinicii de Endocrinologie sunt pacienti care necesita investigatii de lunga durata, mai ales cei care sufera de hipertiroidie. Dupa ce clinica a fost evacuata, pacientii cu manifestari cardiace au fost trimisi in Sectia de Cardiologie, la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta. De asemenea, sunt internati pacienti cu patologii tumorale, care necesita o mai lunga perioada de investigare pentru diagnostic si, in aceste conditii, cadrele medicale au apelat la celelalte clinici.
„Activitatea de osteoporoza se desfasoara in ambulatoriu, insa necesita un volum mare de munca si am reusit sa acoperim serviciile foarte bine. Au aparut promisiuni concrete ca ne vom muta cel mai tarziu la 1 decembrie in noua cladire”, a continuat seful clinicii.
Directorul medical al institutiei sanitate, dr. Bogdan Campineanu, a precizat faptul ca situatia de la Clinica de Endocrinologie a fost o preocupare permanenta pentru conducerea spitalului. „Solutiile nu pot veni peste noapte, iar acestea tin de cazare si mai ales de infrastructura. Endocrinologia este una din specialitatile care acopera tot acest teritoriu din sud-estul Romaniei. Cerinta de ingrijire medicala pe partea endocrinologica nu a fost lasata deoparte, desi conditiile nu au fost dintre cele mai bune. Toti pacientii vor manifesta intelegere pana cand Clinica de Endocrinologie va ajunge pana unde iti doreste si vor avea spatiile si dotarile pe care le merita si cu care pot desfasura un standard inalt de asistenta medicala”, a subliniat dr. Campineanu.
In prezent, in Clinica de Endocrinologie nu se afla nici un pacient internat, deoarece ultima saptamana din luna pacientii sunt programati, iar aceasta se face in functie de natura investigatiilor. Potrivit sefului clinicii, in fiecare zi sunt programati in jur de 15 pacienti care sufera de osteoporoza, iar investigatiile sunt platite de Ministerul Sanatatii, fondurile ajungand la 500 milioane lei vechi.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu