luni, 15 octombrie 2012

Numarul 3 al Revistei Dreapta Credinţă



Revista Dreapta Credinţă – Publicaţie Teologică, Bisericească şi educativă de cuget românesc lansata de Biserica  "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" Constanta.


Totul despre SINUZITA

Sinuzita este cel mai adesea o complicaţie a unei viroze respiratorii,care nu ţine cont de sezon,de anotimp, iar umezeala,temperaturile schimbătoare, curentul şi aerul condiţionat sunt factori importanţi predispozanţi. Cum se manifestă,cum se poate preveni dar mai ales cum se poate trata această afecţiune aflăm de la medicul specialist dr. Mihaela Iuliana Garabetian.

   Sinuzitele sunt infecţii ale membranei ce îmbracă interiorul foselor nazale şi sinusurile.Acest proces inflamator împiedică drenarea mucusului,ceea ce favorizează dezvoltarea locala a bacteriilor şi fungilor.
   Manifestările sinuzitei sunt complexe  şi în funcţie de sinusurile afectate (maxilar, frontal, etmoidal sau sfenoidal) apar dureri la nivelul obrajilor,frunţii,deasupra sprâncenelor,la tâmple sau în spatele urechilor şi nu în ultimul rând apare febra. De asemenea, sunt prezente cefaleea(dureri de cap),secreţiile abundente,purulente din nas,tusea,sensibilitatea la lumină şi sensibilitate gustativă diminuată.
                                
    Simptomele sinuzitei în cele mai multe cazuri se îmbunătăţesc după două,trei  zile de tratament ambulator ,după un consult de specialitate.
    Diagnosticul de sinuzită se stabileşte de obicei clinic sau prin testele imagistice(radiografie de sinusuri,rezonanţă magnetică (RMN),endoscopie nazală,tomografie computerizată,pentru a evidenţia exact cauza suferinţei pacientului.
   Tratamentul sinuzitei include decongestive nazale,analgezice,antiinflamatoare şi mucolitice,iar când boala are origine bacteriană se va include antioterapia.
   Tratamentul poate dura de la două,trei zile până la câteva săptămâni sau mai mult. Pacientul trebuie să consume cât mai multe lichide(apă,ceaiuri ,sucuri naturale),să pună în permanenţă comprese umede şi călduţe pe faţă .
    Pentru tratamentul sinuzitelor,se recomandă în primul rând  spălăturile nazale cu apă sărată sau un amestec de ceai preparat din :
-         4 linguri salvie
-         4 linguri frunze şi fructe afin
-         4 linguri frunze de mentă
-         2 linguri coada şoricelului
-         2 linguri frunze de soc
    Din acest amestec,se folosesc două linguri la 250 ml apa clocotită,se lasă la infuzat  10 minute,după care se strecoară.De două ori pe zi se  trage  ceai în  fiecare nară . De asemenea, un alt amestec de ceaiuri folosit pentru spălături nazale se prepară  din:
-         2 linguri seminţe de in
-         2 linguri flori de salvie
-         2 linguri coada şoricelului
-         2 linguri sunătoare
     O lingură din acest amestec se fierbe în 250 ml apă timp de 2 minute,se strecoară şi se trage ceaiul pe fiecare nară de două ori pe zi.

Sursa: Dr.Mihaela Iuliana Garabetian,specialist in  Medicina de Familie

Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu